A friss közlés szerint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,8, az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal nőtt. Így 2019 első három negyedévében a bruttó hazai termék 5,1 százalékkal emelkedett. A nyers volumenindex nem változott.

Az idei harmadik negyedévben az ipar teljesítménye 7,6, ezen belül a feldolgozóiparé 8,1 százalékkal emelkedett az előző évihez mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a közútijármű-gyártás és a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása járult hozzá a legnagyobb mértékben az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 18 százalékkal nőtt, ezen belül minden ágazaté erőteljesen növekedett. A mezőgazdaság teljesítménye viszont 1,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,9 százalékkal nőtt, a legnagyobb bővülést a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (8,7 százalék) érte el. Az információ, kommunikáció hozzáadott értéke 6,4, a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenységé a korábbi negyedévekhez képest mérsékeltebben, 5,2 százalékkal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 4,1 százalékkal nőtt. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke pedig 1,4 százalékkal csökkent.

Összességében a bruttó hazai termék 2019 harmadik negyedévi, 5 százalékos emelkedéséhez a szolgáltatások 2,1, az ipar 1,5, az építőipar 1,0 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzájárulása volt a legjelentősebb (1 százalékpont).

Így néz ki a felhasználási oldal

A háztartások tényleges fogyasztása 4,2 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A háztartások fogyasztási kiadása 5 százalékkal emelkedett. A háztartások Magyarország területén realizálódó fogyasztási kiadása 5,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál - ezen belül az átlagot meghaladó mértékben növekedett a tartós (személygépjármű, bútor, nagyobb elektromos fogyasztási cikkek: 18 százalék) és a féltartós (ruházat, kisebb gépek, járműalkatrész: 5,9 százalék) termékekre fordított hazai fogyasztási kiadások volumene, ugyanakkor a nem tartós termékek (élelmiszerek, szeszes italok, dohányáru, háztartási energia, vízellátás, gyógyszerek: 4,5 százalék) és a szolgáltatások (4,5 százalék) esetében átlag alatti volt az emelkedés.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 1, a közösségi fogyasztásé 2,2 százalékkal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,6 százalékkal emelkedett.

Így a végső fogyasztás 3,9 százalékkal nagyobb lett.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás továbbra is jelentősen növekedett, a harmadik negyedévben 16 százalékkal haladta meg az előző évit. A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 3,7 százalékkal nőtt.

A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a III. negyedévben összességében 4,1 százalékkal nagyobb lett.

A külkereskedelmi forgalomban - folyó áron - az egy évvel korábbinál nagyobb, 451 milliárd forintos aktívum keletkezett. Az export volumennövekedése (8,3 százalék) meghaladta az importét (7,4 százalék). Az áruforgalomban a kivitel 8,7, a behozatal 8,5 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 7,2, importja 2,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A bruttó hazai termék 2019 harmadik negyedévi, 5 százalékos bővüléséhez a végső fogyasztás 2,5, a bruttó felhalmozás 1,6, a külkereskedelmi forgalom egyenlege pedig összességében 0,9 százalékponttal járult hozzá.

A negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján:

  • gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal nőtt.
  • termelési oldalon az ipar bruttó hozzáadott értéke 1,9, az építőiparé 2,6, a szolgáltatásoké 0,8 százalékkal bővült.
  • felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 1,2, a közösségi fogyasztás 0,9 százalékkal nőtt, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene nem változott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3,9 százalékkal erősödött. A külkereskedelemben az export 2,4 százalékkal, az import 2,6 százalékkal emelkedett - közölte a KSH.