Kiderült, miért került az új forintérmére angol felirat

Minden eddiginél nagyobb az érdeklődés a budapesti vizes vb alkalmából kibocsátott forintérme iránt - derül ki az MNB-elnök írásbeli válaszából, amit Ikotity István LMP-s képviselő kérdésére adott. A politikus arról érdeklődött, hogy egy magyar pénzérmén miért nem magyarul jelölik meg a magyar világbajnokságot?
Domokos Erika, 2017. július 11. kedd, 18:47
Fotó: Napi.hu

Az új 50 forintosokra a 2017-es budapesti Fina világbajnokság logóját is rányomják. A Magyar Közlönyben megjelent, az új érmét ábrázoló kép szerint ugyanakkor a vb hivatalos megnevezése angolul szerepel. Ezzel kapcsolatban Ikotity István LMP-s képviselő megkérdezte Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, hogy "egy magyar pénzérmén miért nem magyarul jelölik meg a magyar világbajnokságot"? Az írásbeli kérdés és a válasz a parlament honlapján jelent meg.

"Az érme előoldalának fő motívuma a 2017-es 17. Fina világbajnokság hivatalos logóját örökíti meg, amelynek elemei zárt grafikai egységet képeznek. Az angol nyelvű World Championships felirat e hivatalos Fina esemény-logókép egyik elválaszthatatlan részeleme. A logó alkalmazására az MNB felhasználói szerződést kötött a vb-t szervező (állami tulajdonú - a szerk.) Bp2017 Nonprofit Kft.-vel. E szerződéssel összhangban a logó a Fina arculati szabályainak megfelelően és a szervezet előzetes jóváhagyásával került az érmén alkalmazásra" - írta válaszában a jegybankelnök .

Forrás: Magyar Közlöny

A budapesti vizes vb alkalmából az MNB június 14-én 2 millió példányban bocsátotta ki az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát. Az MNB szerint az 50 forintos limitált, de a hagyományos emlékérmék néhány ezres kibocsátási mennyiségét meghaladó példányszáma lehetővé teszi, hogy ezen érmék eljussanak a lakossághoz, a hazai és külföldi gyűjtőkhöz és a vb résztvevőihez egyaránt. AZ MNB adatai szerint a kibocsátás óta eltelt néhány hét alatt az érme iránti érdeklődés minden eddigi forgalmi érme emlékváltozatának kibocsátását felülmúlja, és a jegybankhoz eddig beérkezett, kül- és belföldi lakossági visszajelzések is pozitívak - olvasható Matolcsy György válaszában.

Az új érme az MNB által törvényes fizetőeszközként kibocsátott forgalmi érmék minden kellékével (Magyarország-felirat, címletérték és Forint-megnevezés, kibocsátási év és verdejel) rendelkezik - áll a válaszban.

(Az úszó vb költségeiről itt olvashat friss híreket.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.07.13 09:17

Magyarkodunk közben meg szarral kenjük be a pénzérméket.
Kétszínű tróget banda, a nemzeti fzetőeszközön nem lehet idegen nyelvű felirat a k***a *****t.
Ha emlék pénzt vernek azt írnak rá amit akarnak, de egy fizetőeszközre bunkóság és sértés,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ember100, 2017.07.13 08:00

@gmihaly621:
Helló !

Érdekes a stílusod :)
Arra nem gondoltál hogy a nagy nemzethy kormányunk a MAGYAR fizetőeszközre pénzre angol szöveget ír !
Nem sok külföldi pénzt láttam nem anyanyelvi felirattal !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2017.07.12 07:51

Mi van firkász, erre miért nem gondoltál?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html