Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hatéves bérmegállapodás alapján idén július elsejétől tovább csökken -19,5 százalékról 17,5 százalékra - a szociális hozzájárulási adó mértéke - az erről szóló törvényjavaslatot Varga Mihály a héten nyújtotta be a parlamentnek. Amennyiben a reálkeresetek alakulása megfelelő lesz a következő időszakban is, akkor további 2 százalékponttal mérséklődhet a közteher mértéke. A jövő évi költségvetés egyik fejezeti melléklete szerint a feltételek adottak lesznek, így 2020-ban további csökkentés jöhet - szúrta ki a Privatbankar.hu.

Ennek dátuma a Nyugdíjbiztosítási Alapról szóló költségvetési mellékletben található - hívja fel a figyelmet a portál -, miután Alap bevételeit a nyugdíjjárulék, költségvetési hozzájárulás és egyéb források mellett a szociális hozzájárulási adóból érkező bevételek teszik ki, így a szochó mértéke nagyban befolyásolja a várható bevétetelt. (A nyugdíjjárulék és a szochó az alap bevételeinek 97,8 százalékát teszik ki.)

A törvényjavaslat szerint tehát

a foglalkoztatók által 2020. január 1-től fizetett 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adó 2020. október 1-től 15,5 százalékra csökkenhet.

Az adócsökkentés kormány által prognosztizált következő időpontja egybe esik a Magyar Nemzeti Bank számításaival is. Legutóbbi, márciusban kiadott inflációs jelentésében a jegybank úgy fogalmaz, legközelebb 2020 utolsó negyedévében valósulhat meg a következő csökkentés - mutat rá a pénzügyi portál.

Így a munkát terhelő adóék mértéke a jelenlegi 45 százalékról 43,1 százalékra mérséklődhet 2020. októberére - minden más adó és járulék változatlansága mellett. Az adóék azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltségnek (vagyis bruttó bér + munkáltatói terhek) hány százalékát vonja el az állam adók és járulékok formájában.