Szárazföldünk északkeleti vidékén, valamint Izland fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására arrafelé erősen felhős az ég, és több helyen fordul elő csapadék. Izlandon és a Skandináv-félsziget nyugati részén az eső esik, északkeleten havazik.

A mediterrán térségben is ciklon örvénylik, emiatt Délnyugat-Európában is felhős, esős az idő, helyenként jelentős mennyiségű csapadék fordul elő. Ugyanakkor a Brit-szigetektől a Kárpát-medencén át egészen a Fekete-tengerig anticiklon húzódik. Területén az éjszaka képződött köd, illetve alacsonyszintű felhőzet feloszlása után hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de az északkeleti ciklonhoz tartozó hidegfront mentén több a felhő, és ott eső, zápor is előfordul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északkeleti felén általában +4 és -5 fok között változik, csak az Ural előterében van ennél hidegebb, ott -6, -7 fokot mérnek. Kontinensünk más vidékein a kora délutáni órákra többnyire 7 és 15 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Olasz- és Görögországban 16, 20 fok is előfordul. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább a fent említett magasnyomású zóna alakítja.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Éjszaka mindenütt megszűnik a csapadék, és északkelet felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de elsősorban északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon helyenként köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik. Szombaton változóan felhős lesz az ég, az ország nagy részén hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, néhol azonban tartósabban megmarad a köd és az alacsonyszintű felhőzet. Csapadék nem valószínű.

Általában mérsékelt marad a légmozgás, de késő este Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az északkeleti, szombaton napközben a Kisalföldön a déli szél megélénkülhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 7 és 12 fok között alakul, csak a tartósabban ködös, felhős tájakon lesz hidegebb.