A bizottság egyelőre nem egyenlíti a ki decemberben leadott, kutatás-fejlesztési pályázatokra beadott számlákat, miután jelentős problémákat találtak a pályázatok menedzselésében és az ellenőrzési rendszerben - írja a 444.hu egy birtokába jutott levélre hivatkozva. A szúrópróbaszerű ellenőrzések során az uniós számvevőszék ugyanis arra jutott, hogy nem a célnak megfelelően használunk fel innovációra szánt pénzeket, így megszakították a kifizetéseket, továbbá az egész, az elmúlt hét évben erre szánt 300 milliárd forint elköltését megkérdőjelezik és lehetséges, hogy vissza is kell fizetnünk.

A 444.hu-nak ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökség úgy vélekedett, hogy nem lehet néhány szúrópróbaszerű ellenőrzésből messzemenő következtetést levonni, ugyanakkor bízik abban, hogy a bizottság nem ad helyt az Európai Számvevőszék kifogásainak, vagy ha mégis, akkor jöhet az alkudozás, hogy a 2007 óta kiosztott pénzek hány százaléka lesz büntetés.

Háromféleképpen nem jöhet pénz

Amikor a bizottság problémát lát, akkor három lépcsőben jár el: első körben kéri, hogy az adott területről ne küldjenek neki számlát.
Második szint, amikor a kifizetés "megszakításáról" döntenek. A számlák kifizetésére 60 napja van a bizottságnak, ám ilyenkor a naptár megáll, és a vita elültéig nem számít az eltelt idő.
A harmadik fázis a "felfüggesztés": ebben az esetben már a biztosoknak kell dönteniük, vagyis politikai jelentősége is van a határozatnak, és innen már pénzbüntetés vagy bírósági per nélkül nem szoktak szabadulni a tagállamok.

Aszfalt ügy

A problémás ügyek között van az úgynevezett "aszfalt ügy" is, ami már tavaly nyár óta húzódik és itt van szó a legnagyobb összegről, 495 milliárd forintról. Ez a 7 ROP (regionális operatív program) útépítéseit és a KÖZOP (közlekedési operatív program) két prioritását érinti. Háromnegyed éve nem finanszírozza az EU a magyarországi útépítéseket, ami most főleg mellékutakat jelent. A bizottság kifogása szerint olyan cégekre korlátozták a versenyt a pályázati kiírásoknál, amelyeknek 50 kilométer sugarú körben volt aszfaltkeverő telepük.

A 444.hu szerint a vita kezdete óta felújított több száz kilométer mellékút költségeit egyelőre a magyar állam kénytelen meghitelezni. Ebben a vitás kérdésben már a harmadik, azaz a "felfüggesztés" szakaszában jár az ügy. A bizottság 25 százalékos büntetést javasolt első körben, de az alku vége még nem látszik.

Internet

Gond volt egy, a vidéki szélessávú internet kiépítésére kiírt GOP-os pályázattal, amelyen 21,25 milliárd forintot osztottak ki összesen 33 projektre, és amelyet öt cgyanús ég nyert. Ezt a pályázatot vissza is vonta az NFÜ.

Átszervezés

Mindezek mellett továbbra is fennáll az a vita, ami miatt most függőben van minden április 15. óta leadott számla és az egész magyar eu-s pályázati rendszert érinti. Brüsszel ugyanis nincs meggyőződve arról, hogy az új rendszer képes lesz az elvárható hatékonysággal és biztonsággal intézni, valamint ellenőrizni a kifizetéseket. A 444.hu szerint a kormány abban bízik, hogy június végéig elégedettséggel nyugtázza Brüsszel az átszervezést, és akkor nem lesz pénzügyi veszteség.

Mit mond erre Csepreghy?

Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség) szerint ez rutineljárások sorozata, ami jellemzően nem a nyilvánosság előtt zajlik, viszont minden tagállamban rendszeresen előfordul. Tudomása szerint az EU-ban futó közel 500 operatív program közel fele áll valamilyen vita miatt. Mostanában azért is sűrűsödtek meg szerinte az ilyen vizsgálatok, mert a gazdagabb tagállamok csúsznak az EU-s tagdíjakkal, és a bizottságnak nincs elég pénze, hogy egyszerre kifizessék az igényeket, így húzzák az időt, amikor lehet.

A pénzhiányról szóló magyarázatot a 444.hu-nak a bizottság egyik tisztségviselője cáfolta. Pontos számot nem tudott mondani, de szerinte 2013-ban az összes európai operatív programnak 20-25 százalékával lehetett fennakadás.