BUX
38926

Kiderült, mire jut pénz az Új Széchenyi Tervből - kihagyják a pályázatírókat

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter szerint 1130 milliárd forint érhető el az idén az Új Széchenyi Terv pályázatain. A szaktárca vezetője új felépítésű, a korábbinál egyszerűbb rendszert ígér.

F. Szabó Emese, 2011. január 14. péntek, 11:48

Széttagolt, esetenként szépészeti célú, stratégia nélküli felépítés volt a korábbi uniós támogatási rendszer egyik legnagyobb problémája, amellett, hogy annak menete is lassú és nehézkes volt - mondta Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter az ÚSZT pénteki beharangozóján. Hozzátette: teljesen új felépítésű lesz az új rendszer, rövidebb lesz a bírálati idő, nem lesznek felesleges jelentéskötelezettség, nem lesznek többszöri hiánypótlások. Cél lesz összességében a pályázatkészítői réteg kihagyása a rendszerből, nélkülük is megírható lesz bármely pályázat. Ennek szabályait a mostani 24 helyett egyetlen rendelet tartalmazza majd.

Nem lesznek így zavaró párhuzamosságok, a jogorvoslati rendszer is erősebb lesz.

93 új pályázat lesz 1130 milliárd forint forrás kihelyezésével 2011-ben.Új mikrohitel program indul, amellyel egy fejlesztés 95 százaléka is biztosított lesz egy kombinált megoldással. Ami uniós forrásból nem finanszírozható, aki uniós támogatást nem kaphat, azt hazai programok segítik, MFB-konstrukciók vagy a Széchenyi Kártya.A közlekedési programok közül jellemzően a régiókat összekötő főutak fejlesztése a kiemelt, emellett a városelkerülő szakaszok is. Egyetlen autópálya-fejlesztés szolgálja egyelőre az országhatár elérését: az M3-as éri el majd a határt. A korszerű tömegközlekedés kialakítása részeként közös autóbusz és vasúti pályaudvarok lesznek kialakítva - mondta Fellegi.

Különösen a turizmust a középpontba állítva lesznek fontosak a térségi fejlesztések, például a Balatonon vagy a Tisza-tónál. Külön projekt lesz a várpogram, vagyis a Budai vár fejlesztése. Tudásközpontot hozna létre a kormány a zsámbéki Talentis program fejlesztésével, s Szeged is kiemelt helyet kap a szuperelézerre támaszkodva.

A sportfejlesztések esetében a debreceni stadion felújítása mellett szó lehet a Puskás Ferenc Stadion fejlesztése is. Az egészségügy területén az egészségturizmus mellett a főváros egészségügyi ellátása is fejleszthető lesz. Egyéb program lesz a közigazgatási ügyfélszolgálati fejlesztése, a Moszkva tér felújítása, s a pécsi tudásközpont állami fenntartású lesz.