A három- vagy többgyermekes családok tavaly egész évben 3 915 szerződést kötöttek új lakás építésére, vásárlására a csokból. Használt lakás vásárlására 3 726 darab szerződést írtak alá - derül ki Tállai András NAV-elnök és államtitkár Szabó Sándor MSZP-s képviselő kérdésére adott válaszából.

Azt is leírta, hogy 2016-ban a háromnál kevesebb gyermeket nevelő vagy vállaló családok is inkább használt lakások vásárlására szerződtek: új ingatlan építésére, vásárlására 6 349, használt lakás vásárlására 16 039 szerződést kötöttek összesen. Vagyis az összes 30 ezer szerződés 66 százaléka a már felépített ingatlanok megvásárlásához kért állami segítséget.

Korábban már az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy a csok tavaly év eleji bevezetése óta idén februárig 25 960 család kérelmét fogadták be a bankok. Ebbe a számba azokat is belekalkulálták, akik a meglévő ingatlanjuk bővítésére kértek támogatást. A tárca azt közölte, hogy összesen 26 milliárd forintot osztottak szét.

Tavaly közel 10 ezer új lakás Magyarországon. A növekedést a Nemzetgazdasági Minisztérium részben a csok-kal magyarázza.