Az IMF delegációja március 5-17. között tartózkodott Magyarországon Costas Christou vezetésével, amelyen IV. cikkely szerinti szokásos felülvizsgálatát tartotta. A delegáció találkozott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterrel, Balog Ádámmal és Gerhardt Ferenccel, az MNB alelnökeivel (a jelek szerint Matolcsy György MNB-elnök kimaradt -  a szerk.), valamint egyéb vezető tisztségviselőkkel, valamint a magánszektor és kutató intézetek képviselőivel - derül ki az IMF csütörtökön kiadott közleményéből.

Az IMF a látogatásáról szóló összegzésében Magyarországról azt írja: a magyar gazdaság 2012-ben kiábalt a recesszióból és tavaly 1,1 százalékos növekedést ért el, melynek fő motorja a kormányzati beruházások és a belső fogyasztás, valamint a nettó export volt.

Jöjjenek a strukturális reformok!

Az IMF delegációja megállapítja: most alkalmas lenne az idő olyan strukturális reformok végrehajtására, amelyek Magyaroszágot egy magasabb és fenttartható növekedési pályára állítják. A Valutaalap elismeri, hogy a munkaerőpiac flexibilitásának növelése és a munkaerő-piaci kereslet és kínálat növelése hozott némi sikert. A potenciális növekedés javításához nélkülözhetetlen a munkapiaci kereslet további növelése, az üzleti és a politikai környezet javítása, valamint szabályozásokból fakadó teher csökketnése, az adók racionalizálása és a szolgáltatószektorban a produktivitás növelése.

Nem gyorsul a középtávú növekedés

Idén IMF szerint mérsékelt, akár 2 százalékos GDP-növekedés lehet, nőhetnek a beruházások és a magánszektor fogyasztása, valamint az exportban is. Mindezek ellenére azonban a középtávú növekedési kilátások továbbra is visszafogottak maradnak - állapította meg az IMF delegációja.

A piaci bizalmat prudens gazdaságpolitika és a világos kommunikáció növelné

Magyarország törékenysége csökkent ugyan, de még mindig magas az államadósság és a külső finanszírozási igény, továbbá nagyon magas az ország külső finaiszírozásra való ráutaltsága. A magyar gazdaság számára kockázatot jelent a fejlett gazdaságok monetáris politikája miatti bizonytalanság, valamint a feltörekvő piacokra nehezedő esetleges pénzpiaci nyomás újbóli megjelenése - vélik Washingtonban. Az utóbbi hónapok volatilitása azt mutatja az IMF szerint, hogy a piaci bizalom törékeny, ami megerősíti a prudens gazdaságpolitikai intézkedések és a világos kommunikáció szükségességét a bizalom erősítése érdekében.

Rendben lesz a deficitcél

A Valutaalap úgy látja, hogy a magyar kormány erősen elkötelezett a költségvetési hiánynak az EU által meghatározott 3 százalékos, GDP-arányos szint alatti tartásában. Az IMF szerint a hiány 2013-ban a GDP 2,4 százaléka volt, "túlteljesítve" a 2,7 százalékos célt - emögött az IMF szerint az áll, hogy bár a tervtől elmaradtak az adóbevételek, ezt felülmúlták a megszorítások a kiadási oldalon.

Az IMF szerint a 2,9 százalékos idei kormányzati cél elérhető, amennyiben a költségvetési tartalékokat nem költik el. Az államadósságban nem vár lényeges változást a Valutaalap.

Sok-sok javaslat a fenntartható adósságcsökkentés végett

Az IMF missziója üdvözölte a magyar kormány azon szándékát, hogy középtávon csökkenti strukturális hiányt - derül ki a közleményből, amelyben az IMF azt is megjegyzi, hogy a szükséges fiskális konszolidációnak fokozatosnak és növekedésbarátnak kell lennie, tartós kiadáscsökkentésre, célzottabb kiadásokra és a torzító hatású adók fokozatos kivezetésére kell támaszkodnia. Ez a stratégia biztosíthatná az államadósság fenntartható csökkentését anélkül, hogy a növekedésre negatív hatást gyakorolna.

Csak óvatosan az alapkamattal!

A monetáris politikával kapcsolatban a delegáció jelentése megjegyzi: az alapkamat 2,7 százalékos rekordalacsony szinten áll, miközben az inflációs nyomás is csökkent, valamint az inflációs várakozások is az MNB középtávú célja körüli szintre mérséklődtek. A jövőben azonban az inflációs nyomás a gazdasági növekedés erősödésével párhuzamosan erősödik, a kibocsátási rés mérséklődésével és az egyszeri hatások kifutásával párhuzamosan. Mindez - kiegészülve a geopolitikai bizonytalanságokkal, az USA monetáris politikájának normalizálódásával és a néhány nagy feltörekvő gazdaság kevésbé optimista kilátásaival - óvatos minetáris politikát követel meg az előttünk álló időszakban  - figyelmeztet az IMF.

Nyomás alatt maradt a bankszektor

A bankszektor továbbra is nyomás alatt van, a hitelezés továbbra is zsugorodik, bár lassuló ütemben. A pénzügyi közvetítőrendszer hosszú távú helyreállításának elsősorban a bankok működési környezetének  fenntartható javításán kellene támaszkodnia, beleértve a nemteljesítő hitelekkel kapcsolatos döntések felgyorsítását és az adóteher csökkentését.

Az IMF meglátása szerint az MNB növekedési hitelprogramjának első köre sikeresen javította a hitelezési feltételeket sok kis- és középvállalat számára. A delegáció lehetőséget lát abban, hogy a program bizonyos elemeinek változtatásával növelni lehetne a növekedésre gyakorolt hatását és jobban támogassa a monetáris transzmisszió hatékonyságát, megtartva az időbeni korlátosságát és a kkv-kra korlátozását.