Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországi látogatásán az orosz elnök tárgyalni fog a kétoldalú gázszerződésről, amelyet vagy meghosszabbítanak vagy új szerződéssel váltanak fel - tájékoztatott hétfőn az orosz államfő külpolitikai tanácsadója. Jurij Usakov azt mondta, hogy az idén lejáró orosz-magyar gázszerződésről folytatott megbeszéléseken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök "nyilvánvalóan" meg fogják vitatni "az Európai Unió álláspontja miatt a Déli Áramlat lemondása miatt kialakult helyzetet". Hangsúlyozta, hogy Moszkva kénytelen volt elállni az európai vezetékrendszer megvalósításától és a Fekete-tengeren, valamint Törökországon keresztül menő útvonalat választotta. Usakov hozzátette, hogy Oroszországnak Magyarország fontos piac a kőolaj-, és földgázszállítások szempontjából.

A külpolitikai tanácsadó azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásán a paksi atomerőmű bővítése, az orosz-magyar megállapodás végrehajtása is szóba kerül majd. Közölte, hogy "jelenleg (a szakemberek) az ötös és a hatos blokk építésével kapcsolatos kérdések kidolgozásán dolgoznak." Tervben van, hogy az orosz elnököt kísérő küldöttség tagjai között Magyarországra utazik Szergej Kirijenko, a beruházást végző Roszatom állami atomenergiai vállalat vezetője - tette hozzá Usakov.

Az orosz elnök keddi munkalátogatására öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő Moszkvában. A tervek szerint aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. A nagyvárosban tervezik megtartani áprilisban az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság soron következő ülését.

Orosz-magyar regionális, egészségügyi, és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokat érintve Jurij Usakov kiemelte, hogy az orosz Metrovagonmas nevű üzem kész részt venni a 222 metrókocsi gyártására kiírandó 250 millió euró értékű pályázaton.

Az orosz elnöki tanácsadó arról is beszélt, hogy március végén Budapesten orosz kulturális napokat terveznek tartani.
Múlt kedden a Magyar Közlönyben megjelent, hogy Oroszországban még az idén magyar kulturális évadot rendeznek.

Usakov hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin budapesti látogatását "a magyar fővárosnak a fasiszta megszállók alóli felszabadítása 70. évfordulója ünneplése" idején bonyolítják. Elmondta, hogy az orosz államfő a látogatás kezdetén a Hősök terén fogja megkoszorúzni a hősök emlékkövét, majd a későbbiekben részt vesz a budapesti Fiumei úti sírkertben felújított szovjet katonai temető átadási ünnepségén.

Az orosz államfő ezt követően előbb négyszemközt tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd munkaebéden kibővített formában folytatják a megbeszéléseket. Ezt követően a két állami vezető jelenlétében írják alá a kétoldalú egyezményeket.
Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásának befejező programjaként találkozik Áder János köztársasági elnökkel - közölte az orosz államfő külpolitikai tanácsadója.