Kiderült, mit terveznek az autópályákon - nem fog örülni!

Nem tervezi sűríteni az autópályák ellenőrző pontjait a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ez önmagában nem lenne rossz hír, de egyben azt is jelenti, hogy nem lesz visszamenőleg érvényes matricavásárlás.
Szász Péter, 2017. január 5. csütörtök, 18:18
Fotó: Napi.hu

A fix kapuk és a mobil adatgyűjtő, ellenőrző csoportok járművei együtt megfelelő lefedettségek biztosítanak az autópályákon a bliccelők kiszűrésére. A sűrítés a költséges kiépítés mellett az üzemeltetésben is irracionális többletkiadásokkal járna, ezért azt a fejlesztési tárca nem tartja indokoltnak, nem tervezi - tudta meg a Napi.hu.

Ennek azért van jelentősége, mert korábban Fónagy János, a tárca államtitkára többek között azzal indokolta, hogy miért nem lehet visszamenőleges érvényességgel matricákat venni, hogy az visszaélésekre adna okot: ha az autópálya matricák egy adott időn belül visszamenőleg is érvényesek lennének, azaz utólagos vásárlással is elkerülhető lenne a büntetés "az lehetőséget teremtene, hogy az úthasználó csak abban az esetben vegyen matricát, ha megbizonyosodik róla, hogy ellenőrizték (például látott egy matrica-ellenőrző gépkocsit)" - írta az államtitkár egy parlamenti írásbeli válaszban.

Így felmerül a kérdés, hogy ha teljesen lehetetlenné tennék a bliccelést, akkor egyúttal kedvezhetnének azoknak, akik véletlenül hajtanak fel olyan szakaszra, amelyre nincs jogosultságuk. Most kiderült, hogy sűrítés sem lesz és vélhetően visszamenőleges vásárlás sem.

A tárca a Napi.hu-nak azt is írja, hogy a pótdíjak kiszabásának alapvető célja nem a mulasztók büntetése, hanem az, hogy mindenki egyformán és arányosan fizessen a díjköteles utak használatáért. A minisztérium folyamatosan vizsgálja, milyen eszközökkel szolgálhatja még jobban a szabálykövető magatartás további erősödését. A tárca általában is minden reális lehetőséget mérlegel a rendszer felhasználóbarát finomhangolása érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mufflinca, 2017.01.06 09:24

@ezmivolt: Mert akkor az történne, amit felvázoltak. Elugranál pályán egy kereszteződésnyit és ha láttál ellenőrzést akkor vennél matricát aznapra, ha nem, akkor meg elkummantanád!
Sokkal nagyobb baj, hogy sokszor útépítés vagy baleset miatt felterelnek fizetős szakaszra és a büntit meg rád verik!
Lásd 1-es főút felüljáró építés Biatorbágynál. A főutat lezárták és csak pályán lehetett továbbjutni, nem volt és nincs valójában sem más kerülő útvonal. A bírságot meg kivetették buszra, személyautóra mindenre, fellebbezést meg nem fogadtak el! Elég gerinctelen megoldás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2017.01.06 08:16

@ezmivolt:
sarc : erőszakkal behajtott pénz
hadi sarc : a hódító hadsereg hadvezére által a meghódított tartományra kivetett, készpénzzel fizetendő összeg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezmivolt, 2017.01.06 01:30

Én azt nem értem, hogy ha megveszek egy matricát, az miért nem lehet érvényes visszamenőleg 0 órától? A büntetés csak napok múlva érkezik, tehát akkor már hiába venném meg. Viszont ha csak délután jut ezembe, hogy hoppá, elfelejtettem regel megvenni/vagy csak ekkor derül ki, hogy még sincs aznapra érvényes matricám, akkor azt egyazon napon miért nem lehet még megoldani???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html