A szóvivő szerint a magyar miniszterelnök a tervek szerint találkozik Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével. A Napi.hu értesülési szerint a tárgyalások középpontjában a paksi atomerőmű bővítése és a Déli Áramlat lesz. Az előbbi esetében a - már Budapesten is irodát működtető - Roszatom, míg az utóbbi esetében a Gazprom érintett. Megfigyelők hangsúlyozzák, hogy az orosz állam és a Gazprom a Déli Áramlat megépítésének felgyorsításában érdekeltek, ugyanakkor az Európai Unió nyomást gyakorol az uniós tag országokra azért, hogy késleltessék a vezeték beindulását.

Az LMP vasárnapi közleményében azt írta: "Orbán Viktornak csak azok után lenne szabad Moszkvába utaznia, hogy a paksi bővítésről tárgyaljon, ha Magyarországon már lezajlott az atomenergiáról szóló társadalmi és szakmai vita". Ennek azonban semmi nyoma, a kormány az emberek háta mögött dönt a következő száz évről - fogalmazott Szél Bernadett, az LMP társelnöke, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke.

Erre reagálva Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn az MTI kérdésére közölte: udvariatlanság és hiba lenne, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívását Orbán Viktor magyar kormányfő bármilyen okra hivatkozva visszautasítaná, hiszen nagyon fontos, hogy áttekintsék az elmúlt egy év gazdasági eredményeit.