Kiegészítő nyugdíjemelés: megszületett a döntés a kezdeményezésről

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke által benyújtott, a kiegészítő nyugdíjemeléssel kapcsolatos népszavazási kérdést csütörtöki ülésén - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. július 30. csütörtök, 17:03
Fotó: Reuters

"Akarja-e Ön, hogy a Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62.§ (3) (4) bekezdését az Országgyűlés úgy módosítsa, hogy; Amennyiben a fogyasztói árak növekedésének negyedévi tényadata legalább egy százalékponttal meghaladja a törvényben rögzített éves előrejelzés mértékét, akkor a soron következő negyedévtől a különbözettel azonos mértékű kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani?" - így szólt Karácsony Mihály magánszemélyként, hitelesítésre benyújtott kérdése, amelyet az NVB egyhangú döntéssel tagadta meg a kérdés hitelesítését.

Rádi Péter, az NVB elnöke a határozattervezet vitájában azzal érvelt, hogy a benyújtott kérdésnek meg kell felelnie a magyar nyelv szabályainak, nyelvtani hibás kérdéseket nem hitelesíthet a testület.

Másrészt azt mondta, hogy a kérdés emellett nem felel meg a jogalkotói és választópolgári egyértelműség követelményének, többek között nincs a kérdésben hivatkozott negyedéves inflációs adat, ilyet a Központi Statisztikai Hivatal nem tesz közzé. Mindezeken túl, ha lenne is negyedéves inflációs adat, azt a jelenlegi szabályok szerint éves inflációval kellene összevetni.

Az NVB határozata nem jogerős, 15 napon belül lehet jogorvoslattal élni ellene.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tesztelo, 2020.08.03 00:24

@BattMan: Nem azt mondták, hogy nem érthető, hanem, hogy helyesírási hiba van benne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.07.31 10:26

Ez mocskosul érthető volt, magyar nyelven meg pláne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html