Bár a legtöbben arra számítottak, hogy 2012 a fellendülés éve lesz, de ez már biztosan nem következik be. A tavalyi és az idei évvel együtt így legalább három évig stagnálás közeli állapotban lesz a magyar gazdaság - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász.

A egyetemi tanár kiemelte: tenni kell a kedvezőtlen és veszélyes helyzet ellen, de kicsik a lehetőségek. A fegyelmezett állami gazdálkodás előremutató, és pozitív hatása lehet, ha a kormányzati politikai kiszámíthatóvá válik, ha a jogbiztonság erősödik, valamint ha a kormányzat tárgyal a társadalmi partnerekkel és gazdasági szereplőkkel - fejtette ki.

Látni kell, hogy kiélezett helyzet van, és a következő hat hónap nem triviális, sok forgatókönyv elképzelhető. A borúlátó változat szerint kisebb lehet a növekedés az ideinél, de akár visszaesés is lehet jövőre - hangsúlyozta Csaba László.

A közgazdász szerint a kormánynak a céljait ehhez kell alakítani. Jó irányba tett lépés a társadalmi partnerekkel való szót értés és a visszafogott költségvetés - vélekedett.

A teljes interjút meghallgathatja az Inforádió portálján, ha ide kattint.