Kiemelt beruházási övezet lesz az iszapkatasztrófa térsége

Átmeneti időszakra a kormány kiemelt beruházási övezetté nyilvánítja a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa által érintett Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely települést a pályázati-fejlesztési programok megfelelő kezelése érdekében - mondta Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője pénteken sajtótájékoztatón, Kolontáron.
NAPI, 2011. május 6. péntek, 16:56
Fotó:

A devecseri kistérség 27 településére kialakított fejlesztési terveket csak kiemelt beruházási övezet esetében tudja megfelelően kezelni a kormány - hangsúlyozta Ékes József az MTI beszámolója szerint. Hozzátette: 950 hektár termőterület alkalmas az energianövények termesztésére, a térség kitörési pontját az alternatív energiahasznosítás jelenti.

A kistérség fejlesztési programját a szász-magyar munkabizottság kidolgozta - mondta el. Szólt arról is, hogy törvénymódosítást nyújtott be a devecseri kistérség leghátrányosabb helyzetű térségek közé sorolásáról, a projektek önerejének csökkentése szempontjából lényeges átsorolásról májusban dönthet az Országgyűlés.

A szász-magyar együttműködésnek köszönhetően a Dunántúl legnagyobb, alternatív energiát hasznosító mintarégiója jön létre devecseri központtal, az erre épülő logisztikai bázis és oktatási központ segítségével, a beruházások kiemelt kezelésével a térség gazdasága a katasztrófa előtti állapothoz képest legalább öt évet lép előre - tette hozzá Ékes.

HOZZÁSZÓLÁSOK