Kifakadt a kétszeres paralimpiai bajnok - kevesli a jutalmat

A kétszeres paralimpiai bajnok úszó Sors Tamás szerint nem szerencsés, hogy különbséget tesznek az ép és sérült sportolók díjazásában. Az olimpián győztes versenyzők 35 millió forintot, a paralimpián elsők 23 milliót kapnak.
Inforádió, 2012. szeptember 18. kedd, 19:40
Fotó: Napi.hu

A kétszeres aranyérmes paralimpikon a saját helyzetével elégedett, de sporttársaiéval nem. Sors Tamás újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy sporttársai nem tartják tisztességesnek, hogy különbség van az ép és sérült sportolók díjazása között. Hozzátette: rendszeresen beszél külföldi versenyzőkkel, és más országokban nincs különbség a különböző sportolók megítélésében.

Sors Tamás erről a Parlamentben beszélt, ahol átvehette a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét. Ezzel egy időben Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében 23 millió forintot ér a londoni paralimpián szerzett aranyérem.

Gömöri Zsolt hangsúlyozta: az elsődleges cél az volt, hogy a jutalmak összege ne legyen kevesebb a 2008-as, pekingi paralimpia díjazásánál, amikor az aranyért 20 millió járt. Most az arany 23, az ezüst 18, a bronz pedig 14 milliót ér, és az 1-8. helyezett kap pénzt. A nyári olimpián győztes ép versenyzők egyébként 35 millió forintot kapnak.

Sors Tamás arról is beszélt, jogos elvárás az is, hogy ne csak az olimpia előtti egy évben teremtsenek ideális feltételeket a felkészüléshez, hanem a teljes olimpiai ciklusban.

A paralimpikon hangsúlyozta, az sem megoldás, ha valamennyire emelik a nem ép versenyzők ösztöndíját, mert egy húszezer forintos támogatás általában 10 ezerrel emelkedhet. Szerinte ezzel nem járnak jobban, az lenne a szerencsés, ha igazságosan jutalmaznák a paralimpiai versenyzőket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bertalaszlo, 2012.09.19 11:23

És azokkal mi van akaik minimálbérért dolgoznak ,és soha egy fillér jutalmat nem kapnak.
Több szerénységet kedves olimpikonok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2012.09.19 09:37

@Csont: Ez nem igaz, ez közvetve neked is jó, mert:
1., lesz hírverése az országnak (azt látod a tévében, hogy ezek a magyar gyerekek milyen faszák)
2., nagyobb valószínűséggel rendezhet versenyeket
3., 2. pontból adódóan a vendéglátóipar bevétele "enyhén" megnő

Még lehetne bőven sorolni. Előbb leírtam, hogy hogyan telik egy versenyre felkészülés. Ez nem csak azokra vonatkozik, akik olimpiát nyernek, hanem minden egyes (él)sportolóra. Akik egészen addig nem kapnak semmi pénzt, amíg egy olimpián nem domborítanak. Addig maradnak a "szponzorok", amik kimerülnek abban, hogy pl. kap egy Suzukit használatra, kap néhány nap üdülést egy szállodában, és hasonlók. Pénzt alig látnak. Meglepődnél, ha megtudnád, hogy hányan tették föl az életüket (és itt értsd szó szerint) a sportra, és hogy hány most díjazott olimpikonnak elég arra ez a szerzett pénz, hogy rendezze adósságait. Ez a helyzet, itthon NEM lehet megélni a sportból. Tőlünk 1-gyel nyugatabbra természetesen igen, pedig ők jóval kevesebb eredményt érnek el szinte mindenben. Inkább örülni kellene, hogy végre valami jó is történik ebben a sz*r országban és nem irigykedni, mert ők legalább valóban megérdemlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2012.09.19 09:28

@Attila99: Elolvastad egyáltalán a cikket? Nem a sajátját kevesli, hanem másokét. Tökéletesen igaza van, Magyarországon a sport támogatása kimerül az évtizedek óta semmit fel nem mutató fociban és néhány sikersportág első néhány helyezettjében (vizilabda, kézi, kajak-kenu). Egy EB- vagy VB-helyezésért egy jó nagy semmi nem jár. Egy országosért meg még annyi sem. De azért építünk milliárdokért stadionokat, stb. Ezek az emberek az életüket tették arra, hogy sportolnak. Nem 8 órát dolgoznak, mint itt akármelyikőnk, itthon nem lehet megélni sportból. Reggel kelés, edzés, utána munka, este edzés, fekvés. Hétvégén csak edzés. Na így néz ki egy komoly sportoló élete. Igenis 100x inkább támogatnám legalább ennyire a paralimpikonokat, mint hogy azt a semmirekellő focit támogassam, vagy hogy a Orbán haverjainak zsebét tömjem stadionépítéssel. Továbbá menne jó sok pénz a kézilabdának, vizilabdának, birkózásnak, kajak-kenunak, stb. A sikersportágaknak. A focisták jövedelméből nagyon sok élsportolót el lehetne tartani, akik reklámoznák hazánkat.
Egy ex-magyar bajnok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csont, 2012.09.19 08:32

A magyar átlagfizetést nézve gyalázatosan magas ez az összeg is, a 35 millióról nem is beszélve. Nem is merem leírni hány évet kell dolgoznom ennyi pénzért és én nem is keresek rosszul. Ha valaki a sportot hivatásszerűen űzi, akkor az a munkája. Fizessék a felkészülését a szponzorok, meg akiket érdekel az adott sport. Ez helyett én is fizetem, ezt is, meg a stadionokat is. Nem azt mondtam, hogy egy olimpiai pontszerzésben nincs munka, tiszteletre méltó teljesítmény, de semmi közöm nincs hozzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Attila99, 2012.09.19 07:35

Enyhén szólva pofátlanság keveselni ezt az összeget. Örüljön hogy kap egyáltalán valamit. Máshol egy fillért nem kapnak az érmesek. És talán azon is érdemes lenne elgondolkodni hogy Önöket hányan nézik, és az egészséges versenyzőket mennyien követik figyelemmel. Összehasonlíthatatlan különbség. Az ilyen pénzéhes versenyzők mint maga, csak a közvélemény utálatát vívja ki és még jobban elfordulnak maguktól. Én az ilyeneknek legközelebb ennyit se adnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html