Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 1+1 országos ukrán televíziós csatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője - Szijjártó Péter csütörtöki nyilatkozatára reagálva, amelyben a külgazdasági és külügyminiszter "kifejezetten barátságtalan" lépésnek nevezte, hogy a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételeket a kárpátaljai magyarok megfélemlítésére használják - elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni.

"Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés számukra" - idézte a minisztert a tsn.ua ukrán hírportál.

Klimkin kifejtette: "meg fogjuk beszélni, hogyan történik a magyar tevékenység finanszírozása (Kárpátalján)". Hozzáfűzte, hogy tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást. "Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk" - közölte.

Nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot

A tárcavezető elmondta, hogy vannak témák, amelyeket a magyarokkal meg kell beszélni.

De elvben, ha akarják, nevezzék ezt "tűréshatárnak": ők (a magyarok) nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot, és nem fogják manipulálni a mi állampolgárainkat

- emelte ki.

Az Európai Unióban nincs semmilyen közös gyakorlat az állampolgárságot illetően, minden országnak megvan a saját gyakorlata. Az ukrán jogrendben a kettős állampolgárságért nincs semmilyen büntetés. Ha valaki állami tisztségviselő vagy katona, akkor más a helyzet, de büntetés, mint olyan, nincs - emlékeztetett Pavlo Klimkin, javasolva egy új állampolgársági törvény elkészítését.

Tiltja a Bécsi Egyezmény

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy az állampolgárság "osztogatását" tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény. "Tehát amit mi megengedünk nekik (a konzuloknak), azt tehetik a mi területünkön. És ez nemzetbiztonsági kihívás" - hangoztatta. Megismételte, hogy nemcsak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem a konzuli munkatárs felhívása is a beregszászi videofelvételen arra, hogy a magyar állampolgárságot titkolják el az ukrán hatóságok elől. Úgy vélte, ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen.

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán közzétett egy videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum - közlése szerint - a felvételhez saját forrásból jutott.

Nincs jogalap

Pénteken Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója az unn.com.ua ukrán hírportálnak kijelentette: nincs jogalap a magyar útlevél elvételére az ukrán állampolgároktól. Jaroszlav Halasz furcsának nevezte, hogy ilyen nagy visszhangja lett annak a titokban készült videónak, amelyen a magyar állampolgársági eskütétel látható a beregszászi magyar konzulátuson.

Az Ungváron és Beregszászon működő főkonzulátuson és konzulátuson már hét éve adnak magyar állampolgárságot ukrán állampolgárságú kárpátaljai lakosoknak. Ezért kissé furcsa, hogy miért most váltott ki ekkora visszhangot a videofelvétel. Úgy vélte, Ukrajnának el kell döntenie, engedélyezi-e a kettős állampolgárságot vagy megtiltja.

Hét éve válaszúton

Az ország hét éve válaszúton áll, hiszen egyfelől az alkotmányban az áll, hogy egy (vagy egységes) ukrán állampolgárság van, de nincs törvényben szabályozva, mi legyen azokkal, akik második állampolgárságot szereznek - fejtette ki. Megjegyezte, ha az alaptörvény ezt tiltja, azt világosan törvénybe kell foglalni azzal a mechanizmussal együtt, amely meghatározza, mit kell tenni a kettős állampolgárok esetében.

Halasz azt is elmondta, hogy a kettős állampolgárság kérdését Ukrajnának már 2010-ben, amikor Magyarországon elfogadták az egyszerűsített honosításról szóló törvényt, meg kellett volna oldania. Már közel százezer kárpátaljai lakos kapott magyar állampolgárságot.

Nincs semmilyen jogalap arra, hogy elvegyék az (ukrán) állampolgároktól a magyar útlevelet

- jelentette ki. Halasz jelezte, hogy a beregszászi konzulátuson készült felvételek hitelességének vizsgálata az ukrán külügyi tárca illetékességi körébe tartozik, és szerinte ezt a minisztérium már megtette.

Képünk forrása: Shutterstock