2020 júniusában 44,1 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma, ami 3,5 milliárd forinttal haladja meg a májusi volument. Két hónap csökkenés után tehát a vártaknak megfelelően újra növekedésbe fordult a gyógyszerforgalom. Az számok mögött jelentős részben még továbbra is a márciusban előrehozott vásárlások állnak. A járvány időszak elején jelentkező kiemelkedő gyógyszervásárlási volumen a lakosságnál ideiglenesen megugró gyógyszerállományt generált, és ennek hatása látható az elmúlt hónapok forgalmában - írja friss elemzésében a Hiflylabs.

A Covid-19 miatti elővigyázatosság generálta kiugró márciusi vásárlások három hónapra jelentősen determinálták a gyógyszerfogyasztást, hiszen jellemzően három hónapra előre lehet vényköteles gyógyszert beszerezni. A házi készleteket júniusban azonban már újra kellett már tölteni, ám az a tény, hogy a júniusi fogyasztás nem ugrott fel újra a márciusi szintre, a normál szintre történő visszatérésre utal.

2020 első félévének összesített forgalma ugyan 6,8 százalékkal meghaladja 2019 első hat hónapját, és a júniusi havi forgalom is 6,4 százalékkal magasabb előző év azonos időszakánál, de a normál szintre törtnő visszajelzés tényét erősíti meg az a tény, hogy a júniusi forgalom gyakorlatilag már teljesen egybeesik a 2019-es átlagos havi forgalommal - állapítja meg a z elemzés.

Az eladott termékek darabszámának vizsgálata is a szokásos forgalom visszatérésre utal. 2020 júniusában 13,9 millió doboz támogatott vényköteles gyógyszer kelt el a patikákban, ami 7,4 százalékos növekedés májushoz és 4,5 százalékos növekedés előző év azonos időszakához képest, de a 2019-es összesített havi átlagnál 4,3 százalékkal alacsonyabb.

A forgalmat regionális szinten vizsgálva is a koronavírus járvány ideiglenes hatásának visszarendeződése látszik, mégpedig az agglomerációs hatás csökkenésében. Az elmúlt három hónapban a fővárosi gyógyszerforgalom fokozatosan veszített országos súlyából a relatíve alacsony vásárlási volumen miatt, de júniusban már a legmagasabb növekedést produkálta. Budapesten júniusban 12,1 százalékkal több gyógyszer fogyott, mint májusban. Pest megye viszont elég alacsony számokat hozott, ami arra utal, hogy az agglomerációs lakosok egy része újra Budapesten bonyolítja a gyógyszervásárlásait.

 

Kép: NEAK

Terméktípusonként is látszik a visszarendeződés, a nagy súlyú készítmények együtt mozogtak a teljes forgalommal. Az összesített forgalomban már eleve nagyobb súllyal szereplő termékek rendre 7-10 százalékot növekedtek júniusban. Májushoz viszonyítva sokat emelkedett például az inzulinkészítmények, savlekötők, daganatellenes szerek forgalma, de szintén többet adtak el vérnyomáscsökkentőből és a vérképzéssel kapcsolatos problémák kezelésére szolgáló készítményekből is.

Az elmúlt hónapok változásai azonban mélyebb nyomott hagytak például szisztémás fertőzésellenes szerek forgalmában, amely a júniusi növekedés ellenére még továbbra is több mint 15 százalékkal marad el előző év azonos időszakénak értékétől.

Ennek vélhetően az az oka, hogy a Covid-19 miatt általánosságban a lakosság jobban ügyelt a távolságtartásra, higiéniára, ezzel csökkentve a gombás és bakteriális fertőzések esélyét. Az eredményben azonban vélhetően benne van az jelenség is, hogy a kisebb jelentőségű fertőzésekkel kevesebben fordultak orvoshoz a járvány ideje alatt, mint korábban.