Kifullad a magyar csoda?

A magyar kormány negyedik éve teljesíti a maastrichti kritériumok között szereplő 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt. Ebben - az átmenetileg megugrott gazdasági növekedéshez hasonlóan - nagy szerepe van az EU-támogatásoknak - állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzése.
Napi.hu, 2016. február 4. csütörtök, 10:10

A 2015-ös költségvetési deficit kapcsán kevés szó esik arról, hogy az EU-kifizetések egy része a gyakorlatban korábbi költségvetési kiadást helyettesít, tovább az uniós támogatások révén jelentős állami bevételek is keletkeznek - például a bérek szja-tartalma, az ennek révén vásárolt termékek áfa-tartalma -, amelyek javítják a költségvetés egyenlegét - állapították meg a kutatók.

Közvetett módon kedvezően hatnak az államháztartás helyzetére a külföldön dolgozó magyarok hazautalásai is, hiszen azok jelentős részét az itthon maradottak támogatására költik, növelve a hazai vásárló erőt, s ezen keresztül a költségvetés adóbevételeit.

Az uniós be- és kifizetések több ágból tevődnek össze. A költségvetés szempontjából kiadás a GNI 1 százalékának megfelelő, az EU-tagsággal együttjáró befizetés a közös kasszába, ugyanakkor hasonló az EU-tól kapott közvetlen mezőgazdasági támogatások értéke (ezeket korábban a költségvetés állta).

A GKI azt vizsgálta hogyan hatott az EU-támogatások erőltetett kifizetése és a külföldön dolgozók hazautalása a költségvetés bevételeire, s ezen keresztül a hiánycél elérhetőségére. A vizsgált időszakban (2007-2015 között) alatt az EU-támogatások mértéke ingadozott, azonban az évek előre haladtával egyre nagyobb lett. Tetőpontját 2014 utolsó negyedévében érte el, ekkor a támogatások már a GDP több mint 8 százalékát tették ki. A külföldi munkavállalók hazautalt jövedelme ugyancsak emelkedő tendenciát mutat, relatív értéke 2014 első negyedévében érte el az addigi maximumát, ami akkor a GDP több mint 4 százalékát tette ki.

Uniós támogatások és hazautalás alakulása (GDP százalékában)
A teljes grafikonért kattintson!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2007-2013 közötti időszakra vonatkozóan vizsgálta a költségvetés és az uniós támogatások kapcsolatát. Eszerint 1858 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, miközben 677 milliárd forint hozzájárulást kellett fizetni az uniós büdzséhez. A következő évekre is korábbi arányokat tételezve fel 2014-ben a GDP 0,6, 2015-ben pedig a 0,8 százalékának megfelelő nettó többlet jövedelme keletkezett az államháztartásnak.

Ha pedig a külföldön dolgozók hazautalt jövedelmeinek felét költötték fogyasztásra, (aminek átlagosan 20 százalék az adótartalma), úgy ez a költségvetésnek az utóbbi években a GDP 0,4 százalékának megfelelő bevételi többletet jelentett.

E bevételek nélkül az államháztartás hiánya a GDP 3 százaléka felett lenne. (Ráadásul a magánnyugdíj-pénztári vagyon és a korábban odairányuló éves befizetések "einstandolása" is javítja a helyzetet.)

Az EU-támogatások abban is segítettek,hogy a leromlott szociális, egészségügyi, oktatási, közlekedési infrastruktúrát nem költségvetési forrásokból kellett felújítani, fejleszteni. Ez a GDP 1,5-2 százalékának megfelelő költségvetési kiadástól mentesítette a kormányt.

Kérdés, hogy idén, amikor a kormány szándékai szerint 2000 milliárd forintot meghaladó támogatást kívánnak kifizetni, hogyan hat mindez ez a költségvetés helyzetére. Költségvetési bevételt termelő módon ugyanis e pénzeknek csak egy töredéke lesz elköltve. A GKI becslése szerint mintegy 500 milliárd forint tényleges (számlákkal igazolt) költés valószínű 2016-ban, ami GDP-arányosan 0,6 százalékpontos hiánynövekedést okoz a tavalyitól elmaradó adó- és járulékbevételek miatt - olvasható az elemzésben.

A hivatalos és az extra bevételek nélküli áht-hiány alakulása
A teljes grafikonért kattintson!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2016.02.05 19:29

@rigolya: Kedvenc fődemagógom!

Úgy vélem, hogy maga ... hmmm ... tájékozatlan! (hűűűű, de finom voltam)
Ha az iskola önkormányzati tulajdonú épületben van, a fenntartás, az állagmegóvás, a fejlesztés, stb. az önkormányzat feladata!!!
Ebből következik, hogy a "WC-deszka, karbantartás, meleg télen..." az önkormányzat és nem az állami központi szerv feladata.
Ismét bakot lőtt?
Demagógiája döbbenetes, parttalan és határtalan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.02.05 17:02

@lomb: "azonban ha igaznak tételezzük fel azt, akkor felvet egy kérdést. Milyen hatékonysággal üzemelt az oktatási, egészségügyi, nyugdíjrendszer, hogy voltak tartalékok, amit fel lehetett élni?"

Oktatás: régebben volt használható felszerelés és anyag a szakképzéshez, WC-deszka, karbantartás, meleg télen... ma már nincs.

Nyugdíjrendszer: most vagyunk a nyugdíjkorhatár kitolása miatti kegyelmi időszakban.

De ezeket gy látom, észre se vette.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.02.05 14:00

@Kotkodus: Nem értek egyet az okfejtésével, azonban ha igaznak tételezzük fel azt, akkor felvet egy kérdést. Milyen hatékonysággal üzemelt az oktatási, egészségügyi, nyugdíjrendszer, hogy voltak tartalékok, amit fel lehetett élni?
Ha voltak tartalékok, hogyan fordulhatott elő olyan nem hatékony gazdaságpolitika (pl. 2008-ban), hogy 0,7% GDP növekedést kb. 5% hiány mellett sikerült kicsiholni?
Az igaz, hogy a beugrasztott, rászedett, kijátszott (devizaalapú hitelezés) vállalkozások és zemberek - hitelre - többletkapacitásokat építettek ki, amelyeket a mai napig sem sikerült maradéktalanul kihasználni.

Egyébiránt - most először - igazat írtak a napi.hu dubajos munkatársai: Igazai csoda volt, hogy az után a trágyahegy után, amit a böszme-libás tandem hátrahagyott, nem dőlt be az ország - mint jósolták oly sokszor és hosszan a GKI-féle jóakarók - sőt növekedést, fejlődést, makrogazdasági rendeződést hozott a fidesz kormány gazdaságpolitikája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2016.02.05 09:34

matyika, a te növekedési öröm mámorodat csak a stadion építések meg a mesterségesen gerjesztett házépítések okozzák. Ezek egyikében sincs se tartós növekedés se tartós munkahelky. Ezek erőltetése pont arra irányul, hogy a termelő és szolgáltató szféra stagnálást, recesszióját leplezze. Mondjuk ez eddig se sikerült ez, mert Magyaro 2010 óta az EU legszegényebb 4 országa közé csúszott le a középmezőnyből.
Miután 2018-ban Orbán feléli az utolsó cent EU támogatást is, majd csak akkor fogsz lesni, hogy csak a nagy zuhanás és közmunka maradt. Sebaj, ti is megcsináltátok a Kádár (Orbán) rendszer 30 éves bámulását és beszopását, akárcsak a szüleitek generációja. Ez a magyar út.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2016.02.05 08:32

A még mindig barátságtalan OECD, EB stb előrejelzéseket a ballibsi slepp egyenesen orbánistának nyilvánította.
Pedig röhej, ahogy az EB is pozitív kockázatokról beszél 2,1% tegnapi előrejelzésében. A 2,1 % pozitiv kockázatok mellett (CSOK hatás,mezőgazdaság, növekvő hitelezés stb) gyakorlatilag annyi mint 3,5-4% negatív kockázatokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html