Kifulladt az adósmentés?

Augusztusban 720 darab, az előző havi 2693 darabnál jóval kevesebb új árfolyamgát szerződést kötöttek a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett adatokból.
MTI-Eco, 2013. október 10. csütörtök, 16:55
Fotó: Napi.hu

A pénzügyi intézmények 2012. április 1. és 2013. augusztus 31. között 164 707 darab szerződést kötöttek, a korábbi 5712 darab árfolyamgát I. szerződésekkel együtt összesen 170 419 darabot. Ebből 2013. augusztus végéig összesen 160 321 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya 1335,869 milliárd forint, a forint gyűjtőszámlák állománya pedig 10,025 milliárd forint (átlagosan 62 400 forint) volt augusztus végén.

Az árfolyamgát konstrukcióban résztvevő devizahiteles ügyfelek eddig összesen 18,413 milliárd forint (átlagosan közel 115 ezer forint) - rögzített árfolyam feletti - kamat megfizetése alól mentesültek.

A jegybank a publikált adatok kapcsán megjegyzi, hogy a gyűjtőszámlák száma azért kevesebb, mint a megkötött szerződéseké, mert az előbbieket a szerződéskötések után, egy későbbi időpontban nyitják meg. A megkötött szerződések közül csak azok lépnek életbe, amelyek esetében a hiteladós legkésőbb a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig megfelel a törvényi feltételeknek. A gyűjtőszámlahitel-számlák darabszámát és állományát az időközben lejáró, kifutó hitelek, valamint az is csökkenti, ha a hiteladós 90 napot meghaladó késedelembe esik (a késedelem 91. napján megszűnik a rögzített árfolyam alkalmazásának lehetősége).

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

WRC555, 2013.10.10 17:49

Ha egy árfolyamgátas adós nyer majd a bíróságon, akkor az állam visszakapja a banktól az árfolyamgát során kapott közpénzt?
http://www.fovarosi-hirhatar.hu/hir/devizahitelesek-kovetelik-a-kozpenzbol-torteno-kifizetesek-leallitasat

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/allami-szamvevoszek---atfogo-vizsgalat-kezdemenyezese.html

"akár a hűtlen kezelés gyanúját is felvetheti."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html