A Magyar Nemzeti Bank közzétette legújabb hitelezési felmérésének eredményeit. A 2010 októberében végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy a következő félévben a hitelezési feltételeket illetően sem a háztartási, sem pedig a vállalati szegmensben nem várható érdemi változás. A jelentés azt is megállapítja, hogy az átstrukturált jelzáloghitelek megközelítőleg 15 százaléka esetében már lejárt, míg az állomány felénél 6 hónapon belül véget ér a csökkentett törlesztési teherrel járó türelmi időszak.

A felmérés megállapítja, hogy a devizában történő jelzáloghitelezés betiltását a bankok egy része a hitelezési feltételek további szigorításaként értékelte. Az eredmények azt mutatják, hogy a következő félévben a hitelezési feltételeket illetően sem a háztartási, sem pedig a vállalati szegmensben nem várható érdemi változás. A vállalati szegmensben ez azt jelenti, hogy a jelenleg szigorú hitelezési feltételek továbbra is fennmaradnak.

A felmérés ismét kiemelten foglalkozik a problémás ügyfelek hiteleinek átstrukturálásával. 2010 harmadik negyedévében a háztartási jelzáloghitelek esetében csak csekély mértékben emelkedett az átstrukturált hitelek aránya. Eközben az átstrukturálás után 30 napon túli késedelembe esők részaránya 25 százalékról 27 százalékra nőtt. Az akut (90 napon túli) fizetési problémával rendelkező átstrukturált jelzáloghitelek aránya ezzel szemben 12-ről 17 százalékra ugrott. Ez utóbbi szorosan összefügg a csökkentett törlesztési teherrel járó türelmi időszak lezárultával, amely ugyan eddig csak az átstrukturált jelzáloghitelek megközelítőleg 15 százalékánál járt csak le, de 6 hónapon belül az állomány közel fele eléri majd a periódus végét.


Forrás: MNB

A vállalati és a kereskedelmiingatlan-szegmensben 4,4, illetve 14 százalék körül stagnált az átstrukturált hitelek aránya az adott szegmens hitelállományához képest. A bankok válaszai alapján az átstrukturálások sikerességéről vegyes kép rajzolódik ki: az átstrukturálásokat követően (30 napon túli) fizetési késedelembe esők aránya a nagyvállalatoknál 6 százalékról 14 százalékra emelkedett, míg az üzleti célú ingatlanhitelek esetén 26 százalékról 19 százalékra, és a kis- és középvállalati szegmensben 18 százalékról 14 százalékra mérséklődött az adott szegmens átstrukturált hitelállományához képest. Azonban a jegybank véleménye szerint az üzleti célú ingatlanhiteleknél és a kkv-szegmensben tapasztalt csökkenés inkább az ismételt átstrukturálásoknak, illetve az esetleges hitelfelmondásoknak, nem pedig a javuló fizetési képességnek tudható be.


Forrás: MNB