A magyar kormány kínai kivitelezőkre bízná a Belgrád-Budapest vasútvonal magyarországi szakaszának felújítását, miközben a magyar vállalatok kihagyását sem gazdasági, sem technológiai okok nem indokolják - írja a Magyar Nemzet. Ezt bizonyítja, hogy a magyar mélyépítő vállalatok meg tudnak felelni az uniós források bevonásával végzett hazai vasúti projektek elvárásainak, amelyek nem térnek el a kínai pénzből finanszírozott beruházás elvárásaitól.

A magyar cégek kihagyását az indokolhatta, hogy így talán gyorsabb lesz a felújítás és nem kell elszámolni vele az EU-nak -  mondta a  napilapnak egy neve elhallgatását kérő informátor. A végrehajtás egyébként csúszásban van: idén már az átadásnál kellene tartani, miközben még egyetlen kapavásás sem történt.

Brüsszel vizsgálja a kivitelezéssel megbízott kínai-magyar vegyesvállalat felállítását, mert korrupciót gyanít, ami lassítja a folyamatot. A kínai vállalatok egyébként duplán jól járnak a beruházással. Egyrészt szépen kereshetnek rajta, másrészt európai mélyépítési referenciát szerezhetnek, ami feltétele annak, hogy az EU-n belül más projektekre is jelentkezzenek.

A beruházás tervezett költsége eközben megállíthatatlanul kúszik felfelé. A kínai hitellel és becsült kamataival, továbbá a magyar önrésszel számolva a Magyar Nemzet már 883-949 milliárd forint közé teszi a magyar adófizetőket terhelő kiadásokat. Eredetileg 472 milliárdról volt szól.