Semmit nem lehet kizárni, azonban teljes kijárási tilalom sehol nincs, ez az államcsődhöz vezető egyenes út lenne - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tévében tegnap este a szombaton két hétre a járvány miatt bevezetett bevezetett kijárási korlátozás kapcsán.

Húsvét után kiderül

A pénteken bejelentett, szombattól érvényes korlátozás értelmében csak meghatározott nyomós okkal lehet elhagyni a lakásokat, házakat - mondta Gulyás Gergely, aki nyomatékosan megkért mindenkit, hogy maradjon otthon, ha teheti, természetesen a munka, az alapvető szükségletek fedezése és az egyéni sporttevékenység továbbra sem tilos. A korlátozás két hétig, azaz húsvétig szombatig fog tartani, a kormány akkor mérlegeli, hogy szükséges-e meghosszabbítani, további döntéseket hozni.

Arra a kérdésére, miszerint előállhat-e olyan helyzet, amikor a kijárási korlátozásból kijárási tilalom lesz, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: természetesen semmit nem lehet kizárni, azonban teljes tilalom sehol nincs, ez az államcsődhöz vezető egyenes út lenne. A korlátozások viszonylag szigorú szabályozások, ha továbbiakra lesz szükség a kormány arra is készen áll, hiszen céljuk az emberi életek megmentése és a járvány terjedésének megfékezése.

Könnyebb lehet az újraindulás

A tárcavezető bizakodó, hiszen könnyebb lesz az újraindulás, mint a 2008-as válság után, akkor ugyanis a szavai szerit egy gyenge gazdasággal rendelkező országot kellett ismét prosperálóvá tenni, most viszont abban bíznak, hogy csaknem onnan tudják folytatni, ahol tartott a magyar gazdaság a járvány előtt.

A megbetegedések kapcsán Gulyás úgy vélte, hogy a számok jelentősége ma már Magyarországon is és külföldön is másodlagos mert a látencia tizenötszörös.

Már hétfő éjféltől hatályba léphet a korona-vírus törvény

Ha a házelnök és a köztársasági elnök soron kívül aláírja, akkor hétfőn éjfélkor hatályba léphet a koronavírus-törvény. Akkor a kormánynak a világos felhatalmazása megvan - jelentette ki a miniszter. Eszerint a jövőben a kormánynak nem kell majd 15 naponta parlamenti jóváhagyást kérni a döntéseihez a parlamenttől, amíg a veszélyhelyzet fennáll.