Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány nem rég vezetett be új szabályozást, amelynek része lett, hogy este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalmat vezettek be Magyarországon a koronavírus-járvány miatt. Maga a döntés ismert volt, de a részletszabályokat múlt hét kedden késő este tette csak közzé a kormány, így szerdán a lakosság bizonytalanul reagált az intézkedésekre. Az azóta eltelt időben több kérdés is felmerült a szabályozással kapcsolatban, amelyekre most Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő próbált válaszokat adni.

Elsőként egyértelműsítette, hogy az egészségügyi ellátás teljesítőképessége nem ágy- vagy eszközkérdés most: lélegeztetőgépek és helyek is vannak még, de mindhiába, ha az orvosok és ápolók száma véges. A döntéssel az volt a céljuk, hogy csökkentsék az egészségügyre nehezedő nyomást.

Később konkrét kérdésekre válaszolt a Kormányinfó Plusz nevű videójában:

Így elmondta:

  • A kutyasétáltaltás kivételt jelent, este 8 után is le lehet menni az utcára, de csak kutyával. A nyúlsétáltatás például nem mentesíti az állattartókat a tilalom alól. Egyetlen ember vihet le a kutyát a dolga elvégzésére és csak 500 méterre mehetnek a lakóhelyüktől.
  • Az óvoda, ha be is zár, a gyerekek felügyeletét biztosítják, az intézményvezetők tudnak tájékoztatást adni arról, hogy hol vigyáznak a kicsikre.
  • A lejárt okmányok automatikusan meghosszabbodnak, ha november 4-i dátum után veszítenék el érvényességüket. Jelen állás szerint a veszélyhelyzet végétől számított 60 napig lehet még ezeket használni, ami egyelőre jövő áprilist jelent. A Volán és a MÁV is így jár el a kedvezményre jogosító iratok esetében.
  • A digitális oktatás miatti ingyenes internetet lehetőleg elektronikus úton kell igényelni, egy előfizetésre, egy tartózkodási vagy lakhelyre lehet felhasználni.