Az Európai Bizottság honlapja szerint a kijevi találkozó lesz az első, amelyet az Ukrajna és az unió között tavaly megkötött társulási megállapodás keretében rendeznek. Az Európai Unió részéről Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mellett Federica Mogherini, az unió külügyi főképviselője lesz jelen, ukrán részről pedig - mások mellett - Petro Porosenko elnök és Arszenyij Jacenyuk kormányfővel.

A találkozót eredetileg március végén tartották volna, ám Jean-Claude Juncker vesekezelése miatt mára halasztották.

Múlt héten, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének Strasbourg-i ülése után Németh Zsolt, a Parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke úgy vélte, hogy az Európai Uniónak mielőbb fel kellene vázolnia Ukrajna integrációjának folyamatát. Ezen túlmenően pedig Európának azzal kell tisztában lennie, hogy ha nem képes megoldani az Ukrán problémát, akkor Európának a közös kül- és biztonságpolitikájára keresztet lehet vetni.

Az egyeztetések során a társulási megállapodás végrehajtása, az Ukrajnában szükséges reformok és az uniós támogatások állása mellett várhatóan a kelet-ukrajnai válság és a minszki megállapodás alkalmazása, valamint a felkészülés is szóba kerülhet a Rigába tervezett, Keleti Partnerség csúcstalálkozóra. A kijevi egyeztetést nemzetközi konferencia követi az Ukrajnában szükséges reformokról.