Kijózanító számok a gyorshajtásról - a megengedett sebesség betartása is büntethető

Mi a különbség a relatív lés az abszolút gyorshajtás között, mennyivel nagyobb kockázatot vállalnak a motorosok vagy éppen a gyalogosok - jogászok válaszoltak.
Csernátony Csaba, 2020. szeptember 16. szerda, 10:55
Fotó: Police.hu

Abszolút sebességtúllépésről akkor van szó, ha ha a megengedett - tábla vagy jogszabály alapján megállapítható - sebességet lépi túl a  sofőr. A relatív sebességtúllépés pedig az, ha az autós az aktuális közlekedési viszonyoknak nem megfelelően választ sebességet. Ilyen, ha esős időben nem lassít, vagy az út ívéhez mérten hajt gyorsan - derül ki a DAS Jogvédelmi Biztosító gyorshajtásról szóló összefoglalójából. Tehát A megengedett sebesség betartása is lehet gyorshajtás, így büntetendő.

Motorosok, autósok, gyalogosok - kockázatok

Írnak arról is, hogy a halálos motorosbalesetek több mint kétharmada abszolút gyorshajtással magyarázható. Amennyiben motorosbaleset a másik jármű hibájából történik, sok esetben a személygépkocsi kikanyarodása okozza a balesetet. Ez azt jelzi, hogy a járművezetők rosszul mérik fel a motorosok sebességét, illetve nehezebben észlelik őket. Emiatt a motorosok halálos balesetének esélye húsz- harmincszorosa az autósokhoz képest.

Ha egy jármű 32 kilométer per órás (km/h) sebességgel üt el egy gyalogost, az esetek 5 százalékban lesz végzetes kimenetelű a baleset, míg 64 kilométer per órás sebességnél 85 százalékra növekszik ez az arány. Éppen ezért a lakóövezetekben, gyalogosátkelő-helyeknél különösen figyelni kell a sebességre.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK