Az országos rendőrfőkapitány a Hivatalos Értesítőben tette közzé az arcképelemzési nyilvántartás és az arcképelemző rendszer igénybevételével kapcsolatos feladatokról szóló utasítását. Ebben - egyebek mellett - az szerepel, hogy az arcképelemzési nyilvántartásból a rendőri szervek vezetői által meghatalmazott személyek jogosultak adatot kérni.

Az adott  rendőri szerv vezetője a legalább osztályvezetői, illetve ügyeletvezetői beosztást betöltő személyeket, valamint a bűnügyi készenléti szolgálatot ellátó állomány vezetőjét felhatalmazhatja soron kívüli, illetve azonnali igénylésre is. Az adatigénylésre jogosultak egyedi azonosítót kapnak.

Az utasítás hosszan sorolja, hogy mikor, milyen célra lehet a nyilvántartásból adatot kérni, így például a határforgalom-ellenőrzés során az  államhatár átlépésére jelentkező személyek személyazonossága megállapítására, továbbá az idegenrendészeti hatóság által a harmadik országbeli állampolgárok személyazonosságának megállapítására kérhető adat.

Külön kezeli az utasítás azt az esetet, amikor ismeretlen személyt kell azonosítani, a központi nyilvántartás segítségével. Amennyiben a fénykép nem rendőrségi helyiségben készült, akkor az azonosításra beküldött felvételen - lehetőleg - csak egy személy szerepeljen. Az azonosítandó felvételen található személynek szemből kell elhelyezkednie úgy, hogy a fej oldalirányú elfordulása nem lehet több mint 30, a függőleges billenése 10 fokosnál.

Az arc szórt fénnyel legyen megvilágítva. A képen szereplő személy nem viselhet olyan jellegű sapkát, kapucnit, vagy bármilyen ruhadarabot, amely az arcát kitakarja, nem viselhet napszemüveget és a szemeinek nyitva kell lenniük. Az azonosítandó fotót "jpg" formátumban kell beküldeni. Az azon szereplő személy két szem között mért pupillatávolsága minimum 50 pixel lehet, az arckép felbontása pedig nem lehet kisebb  0,3 megapixelnél, amelyből a  személy arcának térfoglalása kétharmad rész legyen.