A csapat zömmel olyan kérdéseket fogalmazott meg, amelyek megválaszolásával a pártok konkrétabbá tehetik programjukat, de rossz válaszokkal a megvalósíthatóságra adott pontok akár romolhatnak is.

A Mitigernek.hu csapata olyan kérdésekkel fordult a pártokhoz, amelyek megválaszolásával javíthatnak eddigi értékelésükön. Az MDF programját hármasra, a Jobbikét kettes-hármasra, az MSZP-ét kettesre értékelte a közgazdászokból álló civil társaság. Nem egyszerűen minősíteni akarjuk a pártok programját, célunk, hogy a pártokat világosan értelmezhető, adatokkal alátámasztott és megvalósítható ígéretekre ösztönözzük, hogy a választók a programok alapján saját értékpreferenciáikat követve megalapozott döntéseket hozhassanak - mondják az alapítók. Ha a pártok tisztázzák a nyitott kérdéseket, akkor a Mit ígérnek? elemzői újraértékelik a programokat.

A csapat azt kérdezi például az MSZP-től, hogy milyen ütemezésben és pontosan mekkora bérfejlesztést takar az egészségügyben indítandó bérfelzárkóztatási program. Hasonló kérdést kapott a Jobbik is, amelytől ugyanezt nemcsak az egészségügyi dolgozókra, hanem a rendőrökre és a bíróságokra vonatkoztatva is meg kellett kérdezni, mert a program a mértékeket nem tartalmazza.

Az eddigi legkonkrétabbnak ítélt MDF-program sem úszta meg kérdések nélkül, hiszen a párt programja például nem ad választ arra, hogy Bokros Lajosék mit értenek tartósan alacsony adóék alatt, vagyis mikor mekkora lenne a bruttó és nettó keresetek közötti különbség az egyes jövedelemkategóriákban. A kérdések között olyanok is találhatók, amelyek a szakértők által fontosnak tartott társadalmi kérdésekre adott válaszok hiányára utalnak: az MDF-nél például a csapat hiányolja a roma felzárkóztató program kifejtését, a párt ennek összesen két bekezdést szentelt.