Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tájékoztatás szerint a számvevőszéki ellenőrzések tavaly a gazdasági növekedésre, a versenyképességre, az államadósságra és a költségvetési egyensúlyra ható területekre fókuszáltak, valamint nagy hangsúlyt helyeztek a közfeladatokat ellátó, közszolgáltatásokat nyújtó gazdálkodó szervezetekre is.

Az ÁSZ tavaly 221 jelentést hozott nyilvánosságra, a 750 ellenőrzött szervezetből 350-nek csaknem 2000 intézkedést igénylő javaslatot tett.

A szervezet ellenőrzésével hozzájárult az állami adóhatóság működési és szervezeti megújításához, az adóbeszedés és hátralékkezelés hatékonyságának a növeléséhez. A Magyar Nemzeti Bankba integrálódott, korábbi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellenőrzésével az ÁSZ ráirányította a figyelmet a pénzügyi felügyelet korábbi hiányosságaira - írták.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) rendszerellenőrzése, az európai uniós források ellenőrzési tapasztalatainak összegzése alátámasztotta a hazai uniós támogatási intézményrendszer átalakításának indokoltságát - áll a jelentésben.

Az ÁSZ ellenőrzött továbbá több tucat önkormányzati és állami tulajdonú, vagy többségi állami tulajdonú gazdasági társaságot is 2015-ben, sor került a rezsicsökkentésben is érintett önkormányzati távhő- és hulladékgazdálkodó társaságok ellenőrzésére. Az ÁSZ tavaly felhívta a kormány figyelmét a veszélyekre és kockázatokra, aminek nyomán kormány 2015. szeptemberi határozatában megerősítette, hogy szükségesnek tartja az állami tulajdonú társaságok és gazdasági társaságok menedzsment rendszerének átalakítását.

Az ÁSZ elvégezte mind a 22 állami erdőgazdaság ellenőrzését is és tavaly befejezte a felsőoktatási intézmények átfogó, rendszerszintű ellenőrzését, valamint hozzájárult az ágazat működését szabályozó törvények megújításához, az intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodási előírásainak megerősítéséhez.

Az jelentés szerint az Országgyűlés 2015 júliusában a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenység szélesítésével és az etikus közpénzügyi vezetőképzést támogatásával bízta meg az ÁSZ-t. A szervezet - a Miskolci Egyetemmel megkötött együttműködéssel - letette a duális képzés alapjait, amely a közszféra teljesítményének mérését kutatja, oktatja majd - írták.

A számvevőszék ötödik alkalommal végezte el éves integritás felmérését, amely a magyar közszféra korrupciós kockázatait térképezi fel. A 2014-es részvételi rekordhoz képest 2015-ben mintegy ezerrel több, 2557 szervezet csatlakozott, a résztvevő szervezetek a magyar közszféra teljes létszámának több mint felét tették ki.

2015-ben a számvevőszék 194 alkalommal értesítette valamely hatóságot, illetékes felügyeleti szervet az ellenőrzései során feltárt bűncselekményre, vagy súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt.