"A Svájc és Magyarország közötti szoros együttműködés eredményeként megvalósuló Svájci-Magyar Együttműködési Program tíz éves munkájának lezárásaként a Miniszterelnökség, mint Nemzeti Koordinációs Egység ünnepélyes záró konferenciát tartott 2017. május 24-én...A Program keretében a Magyarország számára biztosított forrás összege mintegy 130 millió svájci frankot tesz ki. A Program népszerűségét bizonyítja, hogy a forrás lekötése 100%-ban megtörtént, 2017. május végéig összesen 32 egyedi projekt, 2 pályázati alap, 1 ösztöndíj alap és 1 kockázati tőke alap valósult meg" - olvasható a palyazat.gov.hu-n.

Ennek ellenére Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a megállapodás módosítását kérte a svájci féltől, vagyis azt, hogy vizsgálják meg a jelentések és visszatérítési kérelmek benyújtási határidő hosszabbításának a lehetőségét több projekt tekintetében, máskülönben ezen projektek sikeres adminisztratív lezárása veszélybe kerülne a magyar központi költségvetés, valamint vélhetően a projekt végrehajtók kárára.

A kérést elfogadta a svájci fél, de - mint a módosítást kihirdető rendeletben szerepel - az új határidők tovább már nem hosszabbíthatók.

A nem határidőben benyújtott vagy nem megfelelő minőségű visszatérítési kérelmeket és a hozzájuk kapcsolódó jelentéseket Svájc nem téríti vissza. Alapvető elvként elmondható, hogy a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség (SFEÜ) és a Gazdasági Államtitkárság (GÁ) elvárják, hogy a Miniszterelnökség teljesítse a Svájci-Magyar Együttműködési Program magyar végrehajtó feleivel szembeni szerződéses kötelezettségeit.

A jövő évi lezárásra megjelölt projektek között szerepel - egyebek mellett - a Balassagyarmat város és térsége ivóvízellátásának rekonstrukciója, az Élmény- és ökoturizmushoz kapcsolódó munkahelyteremtés a Sátoraljaújhelyi kistérségben, a lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója és a természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál megnevezésű projekt is.