1995. március 13.

A Magyar Nemzeti Bank a kormánnyal egyetértésben döntött a forint árfolyamszintjének egyszeri 9 százalékos leértékeléséről - jelentették be a vasárnapi rendkívüli kormányülést követő tájékoztatón, amelyen részt vett Horn Gyula miniszterelnök, Bokros Lajos pénzügyminiszter és Surányi György, az MNB elnöke is.

A forintleértékeléssel egyidejűleg módosult az árfolyam-megállapítási gyakorlat is. (...) A mostani, egyszeri árfolyam-kiigazítás után az MNB hetente fogja egyenletes mértékben a forint árfolyamát úgy módosítani, hogy a leértékelés mértéke 1995. június hó végéig havonta összesen 1,9 százalékos legyen, míg az év második felében a havi leértékelés összege legfeljebb 1,3 százalékos lesz. Erről Surányi György azt mondta, hogy az egész évi forintleértékelés nagysága maximálisan 26-27 százalékosra tehető. A kormány kiigazítási csomagja és az árfolyamszint kiigazítása nyomán jelentősen javulni fog a külső és belső pénzügyi egyensúly - mondta Bokros Lajos. (...)

A gazdasági stabilizációról szóló csomagtervet korábbi döntésének megfelelően hagyta jóvá a kormány - mondta Horn Gyula. Hangsúlyozta, hogy a vállalkozások és az export ösztönzése, a költségvetési hiány lefaragása, a feketegazdaság elleni fellépés az ország soron következő feladata. Ha ezeket végrehajtjuk, akkor egy-másfél éven belül elindulhat az egészséges fejlődés, vagyis úrrá lehetünk a jelenleg megállíthatatlannak tűnő folyamatokon.