Az ülésen 0,05 százalékponttal 1,05 százalékosra csökkentették az egynapos hitel kamatát és mínusz 0,05 százalékon tartották meg az egynapos betéti kamatot.

Az MT megítélése szerint az év eleji átmeneti lassulást követően az év közepétől folytatódik a magyar gazdaság élénkülése. A gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, az infláció tartósan elmarad a jegybanki céltól. A nemzetgazdaságban fizetett bérek növekedési üteme változatlanul erőteljes, ami az élénkülő lakossági fogyasztáson keresztül a maginfláció fokozatos emelkedése irányába hat. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 közepére ér annak közelébe.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a szeptemberi Inflációs jelentés előrejelzése összhangban áll a makrogazdasági folyamatokkal. A változatlan alapkamat összhangban van az MT korábbi kommunikációjával és a piaci várakozásokkal. Többen megjegyezték, hogy az eszköztár-átalakításnak köszönhetően a három hónapos betéti eszköz korlátozásán keresztül fennáll a lehetőség a monetáris kondíciók célzott alakítására. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a kamatfolyosó szűkítése is a monetáris kondíciók további lazításának irányába hat.

Azt is megemlítették, hogy a lépés támogatja a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyságát, miközben elősegíti a bankközi hozamok volatilitásának mérséklődését. Ezen kívül felmerült, hogy van még tér a kamatfolyosó felső szélének további csökkentésére. A tanácstagok szerint a kötelező tartalékráta mérséklése is hozzájárul az új rendszer hatékonyságának növeléséhez.

Az MT a következő kamat-meghatározó ülését november 22-én tartja, amelyről december 7-én 14 órakor tesz közzé rövidített jegyzőkönyvet.

Mindezek figyelembe vételével az alapkamat és az egynapos betéti kamat tartását és az egynapos hitelkamat csökkentését minden tanácstag támogatta. Amennyiben az inflációs cél fenntartható elérése indokolja, a monetáris kondíciók további lazítása nemkonvencionális eszközökkel történhet.

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Az MNB kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket. Amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, a Monetáris Tanács kész a monetáris kondíciók nemkonvencionális eszközökkel történő további lazítására - olvasható a dokumentumban.