Kilőtt a hazai ipar

Az elmúlt hónapokban látottnál is gyorsabb lett a növekedés áprilisban, a munkanappal kiigazított index 2011 februárja óta nem volt ilyen magas.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. június 5. csütörtök, 09:01
Fotó: Napi.hu

Ez év áprilisban - előzetes adatok alapján - az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a márciusi 10,6 százalék után - jelentette a KSH.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel, ám hasonlóan magas értékre legutóbb csak 2011 februárjában volt példa.

A termelés év első négy hónapjában 8,9 százalékal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 2,4 százalékkal emelkedett.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a korábbi tendenciák érvényesültek áprilisban is, vagyis elsősorban a járműgyártás és az ahhoz kapcsolódó területek bővültek, de összességében a feldolgozóipar valamennyi ágazatában jelentős növekedés volt.

Áprilisban úgy nőtt 10 százalék feletti mértékben az ipari termelés, hogy a bázis, vagyis a 2013 áprilisi adat pozitív volt. Tavaly a negyedik hónapban 5 százalékkal nőtt az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint, míg márciusban 3,5 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A járműgyártás tempóját érzékelteti, hogy a termelés márciusban 28,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Akkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában is pozitív fordulat történt, ott 2011 márciusa óta először mértek növekedést (+1,6 százalék), amelyhez elsősorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának több mint 20 százalékos bővülése járult hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.06.05 12:26

@tever kneif: Milyen érdemi lépést látott eddig arra, hogy a bérmunka irányából a trend a gyártás irányába menjen?
Ha a finnek rájöttek anno, hogy a pénzt az oktatásba kell tenni, mert hosszabb távon csak az lehet a megoldás. A magyar erre mikor akar rájönni? Miért onnan von el folyamatosan forrásokat? Maga tudja, hogy ma egy tanár a legtöbb iskolában akkor sem fénymásolhat feladatokat, ha a szülők veszik meg egész évre a fénymásoló papírt. Tudja miért? Mert a gép szervizelése működési idő függő, amire már nincs pénz. És ez nem egy falusi iskola... De hagyjuk ezt a témát, mert nem ez volt most a gond, hanem különbség a bérmunka és a gyártás között. Remélem sikerült abból megértenie valamennyit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.06.05 12:07

@ZalanIvan: Na latom kezdödik a sertegetes,a primitiv feltevesek,igy van ez, ha valakinek kifogyott az argument.

Idezet Zalanvantol: Mi kell ahhoz, hogy egy ország ne kizárólag bérmunkáért könyörögjön? Okosabb a német ember, mint a magyar? Lehet. Ennyivel gyengébb lenne az oktatásunk?

VALASZ: Ahoz,hogy egy bizonyos területen ne csak bermunkat lasson el valaki, ahoz kell egy bizonyos technologiai szintet elerni.Enelkül csak bermunka jut,vagy talan müszaki vezetes, iranyitas, piackutatas, technikai iranymutatas.Export iranyitasa több nyelven?

Pontosan itt van a kutya elasva.

Ismetlem ön kerdeset: Ennyivel gyengébb lenne az oktatásunk?

Igen feltehetöen itt a problema.

Ezert irtam, ha a MERCEDES technologiaja magyarorszag tulajdonaba lenne, mas vegezne nekünk a bermunkat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.06.05 11:26

@tever kneif: De érti a lényeget a nagy borogatás közben? De miért van a németnek olyan technológiája? Miért nem bérmunkát akart csinálni? Mi kell ahhoz, hogy egy ország ne kizárólag bérmunkáért könyörögjön? Okosabb a német ember, mint a magyar? Lehet. Ennyivel gyengébb lenne az oktatásunk? Akkor azon kell javítani. Ne hogy már innen kelljen tippeket adni.
Egyébként is csak a bérmunka és a gyártás, mint gazdasági fogalmak közötti különbségre akartam a figyelmét felhívni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.06.05 11:20

@ZalanIvan: Ha a MERCEDES technologiaja a mienk lett volna, akkor ma a nemetek vegeznenek bermunkat a magyarok helyett!!

Felhaborito az ilyen hozzaszolas!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.06.05 11:09

@tever kneif: Úgy általában megy a szövegértés? Május elsején gyerekként a tribün előtt végig hajtottak bennünket, de valami hasonló eufóriával harsogtak a hangszórókból a nem létező eredmények. Amiket itt felsoroltak, úgy mint autóipar, stb. kizárólag bérmunka. Lehet, hogy maga nincs tisztában vele, de egészen más gyártani valamit, meg összeszerelni, megcsiszolni, megvarrni, stb valamit. Az első hasznot hoz annak aki gyártja, az utóbbi meg - leegyszerűsítve - enni kap érte. Az első felállás - a gyártás - előre visz, gyarapodást eredményez, hasznot hoz, stb. , az utóbbi - bérmunka - konzerválja a jelenlegi állapotot. nem tudom érti e a lényeget. Persze ettől még maga ereszthet lufit, meg szlogeneket, csak gondoltam hátha tudok segíteni a gazdasági fogalmak megértésében. Többek között ebből szeretnének kitörni a kínaiak is, ezért próbálják lemásolni a náluk gyártott dolgokat, mert ők már régen tudják, hogy GYÁRTANI sokkal érdemesebb, mint BÉRMUNKÁT VÉGEZNI. Ők már tudják, itt még lehet vele hülyíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html