Ez év áprilisban - előzetes adatok alapján - az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a márciusi 10,6 százalék után - jelentette a KSH.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel, ám hasonlóan magas értékre legutóbb csak 2011 februárjában volt példa.

A termelés év első négy hónapjában 8,9 százalékal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 2,4 százalékkal emelkedett.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a korábbi tendenciák érvényesültek áprilisban is, vagyis elsősorban a járműgyártás és az ahhoz kapcsolódó területek bővültek, de összességében a feldolgozóipar valamennyi ágazatában jelentős növekedés volt.

Áprilisban úgy nőtt 10 százalék feletti mértékben az ipari termelés, hogy a bázis, vagyis a 2013 áprilisi adat pozitív volt. Tavaly a negyedik hónapban 5 százalékkal nőtt az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint, míg márciusban 3,5 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A járműgyártás tempóját érzékelteti, hogy a termelés márciusban 28,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Akkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában is pozitív fordulat történt, ott 2011 márciusa óta először mértek növekedést (+1,6 százalék), amelyhez elsősorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának több mint 20 százalékos bővülése járult hozzá.