Kilőtt a turizmus

Jelentős mértében emelkedett a novemberi turizmus éves összevetésben, november végéig több vendégéjszaka jött össze, mint tavaly az egész évben.
Napi.hu, 2017. január 16. hétfő, 09:53
Fotó: Napi.hu

2016. novemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17, a belföldi vendégeké 16 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A növekedéshez hozzájárult, hogy tavaly november 1. keddre esett, míg 2015-ben vasárnapra. A KSH az is hozzáteszi, hogy 2015-ben a menekültek érkezése miatt alacsony volt a bázis is. Ez elsősorban a fővárosi szállodákat érintette, így nem meglepő, hogy a mostani számottevő emelkedés hátterében a forgalom kétharmadát fogadó budapesti szállodák 24 százalékos forgalomnövekedése áll.

A legfontosabb küldő országok tekintetében jelentősen bővült a vendégéjszakában mért forgalom, a legnagyobb mértékben (28 százalékkal) a Csehországból és az Olaszországból érkező vendégek által eltöltött éjszakák száma nőtt.  A vendégéjszakák tizedét (4,9 százalékkal többet) a Németországból érkező vendégek töltötték el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 5,9 százalékponttal, 54,7 százalékra nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 17 százalékkal (30 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 22 százalékkal (16,8 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 4,9 százalékkal (6,7 milliárd forintra), az egyéb bevétel 18 százalékkal (6,6 milliárd forintra) emelkedett. A november eleji hosszú hétvége miatt a szállodák az ilyenkor szokásosnál magasabb árakat érvényesítettek, illetve a turisták a magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtó szállodákat vették igénybe.

Az első 11 hónapban a szálláshelyek 6,5 százalékkal több, összesen 25,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,0 százalékkal (13 millió), a belföldiek 7,0 százalékkal több (13 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,2 százalékponttal, 57 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron összesen 8,6 százalékkal magasabb - 371,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

HOZZÁSZÓLÁSOK