A közlemény szerint a kormány a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési program céljait teljesítette egyebek mellett azáltal, hogy 228 eljárásban csökkentette a lakosság adminisztratív terheit. Így az adózási, az állampolgársági, a család- és a házassági ügyek, az ingatlannal, a munkavállalással kapcsolatos ügyek, a nyugdíj-, valamint szociális és más ügyek esetében iktatták ki a felesleges bürokráciát.

A program keretében a vállalkozások ügyintézésével kapcsolatban a tervezett 114-ből december végéig 96 intézkedést hajtottak végre. A megvalósult egyszerűsítések az adózás, a foglalkoztatás, az építésügy, az élelmiszergazdaság és a közigazgatási hatósági eljárás területén jelentős mértékben csökkentették a bürokratikus terheket. Tíz intézkedés végrehajtása még folyamatban van, ezek várhatóan még az év elején lezárulnak - közölték.

Emlékeztettek: a kormány korábban is több, a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentő lépést hajtott végre. Az egyablakos ügyintézés feltételeinek megteremtésével az állampolgárok hamarosan egy helyen intézhetik ügyeiket, megszűnt a vállalkozásoknak a nyugdíj-biztosítási egyéni nyilvántartó adatlappal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettsége, és bevezették az egykulcsos adórendszert. Emellett 200 millió forintra emelték a kötelező könyvvizsgálói értékhatárt, így több mint 17 ezer kis- és középvállalkozás mentesül a könyvvizsgáló alkalmazásának kötelezettségétől. Az intézkedésekkel a kormány több száz milliárd forinttal mérsékli a vállalkozók bürokráciával kapcsolatos adminisztratív költségeit - hangsúlyozták

A jogi szabályozást is egyszerűsítették: több mint 3400 felesleges országgyűlési határozatot, egyéb határozatot, törvényt helyeztek hatályon kívül, és a jogrendszerbe olyan jogszabályi rendelkezéseket építettek be, amelyek megakadályozzák az újbóli túlszabályozást - tették hozzá.