Kimondta a rendőrség: szabálytalanul sarcolják az autósokat

Pontot tett a rendőrség a közteres kamerák alapján kirótt bírságokról szóló vitára: ezek a kamerák nem felelnek meg a jogszabálynak, ezért nem áll meg az objektív felelősség az esetükben - írja az Index.hu.
Szász Péter, 2017. március 29. szerda, 15:50
Fotó: Napi.hu

A közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, a felvett jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt - írta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az Indexnek.

A felvétel alapján a közteresek megtehetik a feljelentést, a rendőrségnek kötelessége is lefolytatni a nyomozást, és amennyiben a járművezető személye ismertté válik (magyarán bevallja a tettét), akkor meg lehet bírságolni. Ha nem, akkor az üzembentartóval szemben nem lehet szankciót alkalmazni.

Így kezdődött

Az ügy előzménye, hogy nemrég Tarlós István kikelt a közterületesek szerinte pénzbeszedésről szóló bírságolási gyakorlata ellen. A főpolgármester azt javasolta, hogy az autósok ne fizessék be a kamerafelvételek alapján küldött büntetést. Tarlós régóta rossz szemmel nézi azt is, hogy az óvodáknál és az iskoláknál reggel és délután megjelenek kerületi közterület-felügyelők és kényszerhelyzetben lévő szülőket büntetnek.

Erre válaszolt Böjti Zoltán, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatója, aki szerint szabályszegés esetén a közterület-felügyelet is szabhat ki bírságot. A jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy a közterület-felügyelőnek nem kell a helyszínen lennie a szabályszegés elkövetésekor. Akár az elkövető, akár a felügyelő (vagy mindkettő) távollétében is kiszabható a bírság és azt minden esetben az üzembentartónak kell megküldeni.

A Véda más

A rendőrségi kamerarendszerrel persze már a helyzet. Az autópályákon és főutakon felszerelt Véda rendszer kamerái megfelelnek a közúti közlekedésről szóló törvénynek, szemben a közteresek kameráival. A rendőrség ezek alapján jogosult az objektív felelősség elve alapján a jármű üzembentartóját megbírságolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.03.29 18:32

A büntetés pofátlanul sok, én például egy tíz centis fehérvonal átlépés miatt kerékbilincset is kaptam, amit órákig tartó helyszíni várakozás és csak postáról befizetés után szedtek le a 7. kerületben.
ez a büntetés nyugaton a 10x-es fizetés esetén méltányos, és a forgalmi rend változás tábla és a kamerás figyelmeztetés is kell, de ugy is sok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.03.29 17:03

Mindenki hibás. A tintanyalóknak az általuk létrehozott bürokratikus rendelet dzsungelben halvány fingjuk sincs, hogy mit csinál egy társhatóság, ki mit tehet meg, és it nem. De akkor mire valók a törvények, és milyen törvények ezek, ha mindenki úgy értelmezi, ahogyan akarja? Na ezért kell az egész államaparátust drasztikusan leépíteni, és a sok tintanyalót elhajtani a búsba.

Hibásak viszont az autósok is. Megnéztem egy ilyen video-t. Az útburkolati jelekből, a közlekedési táblálkból és a jelzőlámpából is egyértelmű, hogy ott, azon a helyen NEM szabad jobbra kanyarodni. Vagyis nincs miről beszélni, ráfaraghatnak ezért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Eastwater, 2017.03.29 15:54

Akármi is a helyzet, az 50000 forint pofátlanul magas büntetés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html