Kínába viszik a magyar lovakat - nagy az érdeklődés

Csaknem egy éves előkészítést követően, február elején megkezdődhet a magyar tenyész- és versenylovak szállítása Kínába - adta hírül a Földművelésügyi Minisztérium.
Napi.hu, 2016. január 18. hétfő, 10:17
Fotó: Reuters

Az élőállat-export megvalósítása érdekében 2015 januárjában látogattak először Magyarországra a kínai hatóság szakemberei. A sikeres auditot a protokoll-előírások és a kísérő dokumentumok elfogadása követte, majd tavaly novemberben már a lóexporttal kapcsolatos ellenőrzések elvégzésére érkezett hazánkba egy kínai hatósági állatorvos.

A szakember másfél hónapos itt tartózkodása alatt többek között részt vett a lovak és a karantén helyszínének kiválasztásában, az állatorvosi vizsgálatokon, valamint a laboreredmények kiértékelésében.

A szállításra kiválasztott 9 ló (3 mén és 6 kanca) jelenleg a kínai hatóság által megjelölt karantén helyszínén, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar egyik telepének elkülönített istállójában tartózkodik. Az állatoknak a 30 napos karantén alatt a teljes személy- és állatforgalom tilalma mellett, elkülönített takarmányt és gondozószemélyzetet is biztosítanak.

Újabb igények a láthatáron

Az elkülönítés január végéig tart, ezt követően a lovaknak a Kínába való megérkezés után is egy hónapot karanténban kell tölteniük és ismét át kell esniük a szükséges vizsgálatokon. Az állatokat előreláthatólag március 1-jén adják át új tulajdonosaiknak.

A magyar lovak iránti érdeklődés továbbra is jelentős Kínában, ezért az első sikeres szállítás után újabb vásárlási igény várható. A kínai hatóság a kedvező tapasztalatok után előzetesen javasolta a protokoll felülvizsgálatát és enyhítését, amit a Földművelésügyi Minisztérium az első sikeres kiszállítást követően haladéktalanul kezdeményezni fog.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2016.01.18 10:27

A keleti nyitás sikere ! 9 ló eladva, jöhetnek a kitüntetések :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html