Kínai-magyar orvosi központot nyílt Budapesten

Kínai-magyar orvosi gyógyítói központot hoztak létre Budapesten, a VIII. kerületi Benyovszky Móric utcában. Az intézmény magyar-kínai kormányzati együttműködésben alakult meg, célja, hogy Magyarországon is teret kapjon a világ számos országában elismert kínai és a nyugati orvoslás együttes alkalmazása.
Inforádió, MTI, 2014. július 3. csütörtök, 22:23
Fotó: Napi.hu

G. Németh György, a központ igazgatója az MTI érdeklődésére csütörtökön, a megnyitó előtt elmondta: az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nyugat-Európában már van hagyománya ilyen együttműködésnek, Magyarországon ez az első olyan intézmény, ahol integrált formában alkalmazzák a hagyományos kínai és a nyugati orvoslást. Közép-Kelet-Európában is az elsők között van ez a kezdeményezés, és reméli, hogy példaként szolgál majd az országon belül éppúgy, mint a régióban.

Az intézmény fontos célkitűzései között említette az igazgató, hogy a magyar emberek megismerkedhessenek a több ezer éves múltra visszatekintő és komoly szakmai követelményeket támasztó hagyományos kínai orvoslással, valamint, hogy a Magyarországon élő kínaiak magas színvonalú ellátást kaphassanak. A központban egy öttagú tolmácscsapat is segíti a munkát.

Csaknem egy évtizede Magyarországon is oktatják a hagyományos kínai orvoslást, elsőként a Pécsi Orvosi Egyetemen indult ilyen képzés. Több olyan magyar orvosa is van a központnak, aki diplomája megszerzése után ezt is elvégezte. Az intézmény jelenleg körülbelül harminc orvost, köztük öt kínai gyógyítót alkalmaz, de létszámuk folyamatosan bővül - mondta G. Németh György.

Tájékoztatása szerint a központ a magyar és a kínai kormány együttműködésének kiemelkedő részeként, a két ország miniszterelnökének februárban aláírt hosszú távú megállapodása alapján, félévnyi előkészítő munka után kezdi meg a munkát. Az intézmény a pesti klinikai negyedben, a Benyovszky Orvosi Központban kapott helyet, annak részeként működik, hatszáz négyzetméteren.

A Benyovszky Orvosi Központ - amely mintegy harmincféle egészségügyi szolgáltatást nyújt - jó szakmai kapcsolatokat ápol a területen működő klinikai, kórházi és egyetemi intézményekkel, részt vesz nemzetközi tudományos programokban, koordinál hazai egészségügyi kutatási projekteket, és közreműködik az egyetemi egészségügyi képzésben is.

HOZZÁSZÓLÁSOK