Kinek és hogyan jár a gyed extra? - itt a részletek

Tájékoztatót adott ki az országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a gyed extra igénybevételéről.
Napi.hu, 2014. január 8. szerda, 18:21
Fotó: Napi.hu

A Gyakorlati kisokos a gyed extra  4 fő rendelkezését részletezi. Az érdekeltek tájékozódhatnak arról, hogy ki kaphat több ellátást egyidejűleg, melyek a gyed mellett végezhető munka feltételei, milyen szabályok érvényesek az ikrekre, a hallgatói jogviszonyban állókra és a vér szerinti apákra. A kisokosból kiderül, hova lehet benyújtani a kérelmeket és milyen okmányokat kell csatolni hozzá.

Eszerint a gyed extra főszabálya, hogy egy gyermek után, egyidejűleg csak egy ellátást lehet folyósítani. Több ellátás akkor folyósítható, ha több gyermek van a háztartásban és azok közül legalább egy gyermek 2013. december 31-ét követően született.

Idén január 1-jét követően, ha újabb gyermek születik a családba, akkor az idősebb testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondani az ellátásról, mint korábban. Több gyermek esetében, akkor folyósíthatóak gyermekenként külön - külön az ellátások, ha azokat különböző korú gyermekek után állapították meg.

A szülő 2014. január 1-jétől a gyermek 1 éves kora után, a gyermekgondozási díj folyósítása mellett (a gyes folyósítása mellett is) korlátlan időtartamban végezhet munkát. Ez a rendelkezés a 2014. január elsejét megelőzően született gyermekek szüleire is vonatkozik.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.08 20:31

..akkor tiszta .. Hajrá Fidesz-KDNP!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html