Navracsics Tibor és Matolcsy György mai bejelentésében a legnagyobb újdonságot az jelentette, hogy a kitűzött határidőkkel, valamint az egyes területeken tervezett megtakarítások összegének ismertetésével a kormány számonkérhetővé vált - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője. Gyömöre ugyanakkor hangsúlyozta: a konkrét reformlépések ismertetése ismét elmaradt, így nem lehet tudni, hogy az egyes területekhez rendelt számok csak kiadáscsökkentést vagy érdemi strukturális átalakítást jelentenek.

A gazdasági szakemberek vegyesen értékelték a bejelentést.

A számonkérhetőséget hangsúlyozta lapunk kérdésére Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője is, ahogy fogalmazott: a Navracsics által ismertetett dátumok és lépések, a hozzájuk rendelt felelősökkel, egy menetrendet jelentenek, amely alapján számonkérhető a tervek teljesülése. Az, hogy a kormány képviselői egy tervet bontottak ki, vagyis a keretet határozták meg, értelmet ad a további egyeztetésnek. A miniszterelnök által októberben hangoztatott egy éves időtáv jelentőséget nyert, azalatt kell elkezdeni az átalakításokat, hogy azok a ciklus végére beérjenek - tette hozzá Szomszéd.

Kinek szólt a beszéd?

A kormány az irányokat egyértelműen kijelölte, a részletek ismertetését azonban újfent elhalasztotta: konkrét intézkedéseket csak július elejére ígérik, a legfontosabb, valódi kiadáscsökkentő lépéseket pedig csak 2012 elején vezeti be - emelte ki Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese. Mindez véleménye szerint azt mutatja, hogy egyrészt a kormány érzékelve a múlt év végétől erősödő piaci nyomást végleg szakított eredeti gazdaságpolitikai elképzeléseivel, és rohamtempóban dolgozza ki az új program részleteit, de még mindig nincs kész teljesen. Másik lehetőség Juhász szerint, hogy az irányok nagyjából már kikristályosodtak a kormányon belül, azonban a konkrét lépéseket, az arra adott politikai és választói reakciókat még tesztelni akarják a végleges elfogadás előtt.

Összességében a most bejelentett intézkedésekkel a kabinet egyszerre próbálta megnyugtatni a befektetőket, és a lehető legszélesebb mozgásteret fenntartani magának a következő háromnegyed évre - tette hozzá Juhász. Gyömöre szerint létezhet egy olyan forgatókönyv, hogy a mai bejelentés elsősorban a hazai közönségnek szólt, így érthető, hogy a kabinet tagjai tartózkodtak a szükségesnél több konkrétum közlésétől, azonban azzal, hogy a sajtóban megjelentetett, kiszivárogtatott értesüléseket nem cáfolták, a piacoknak üzentek a tervezett intézkedésekről. E kommunikációs stratégia nem teljesen idegen a kormánytól, az elmúlt hónapokban számos alkalommal kommunikált mást külföldön, mint Magyarországon (például a költségvetési hiány kapcsán) - véli Gyömöre.

Cél a támogatottság megtartása

A Fidesz számára kulcsfontosságú, hogy elkerülje az előző politikai vezetés sorsát, erre utal, hogy a bejelentés kezdetén elhangzott, "a kormány leszámolt a megszorító politikával". Szomszéd szerint a legfőbb politikai kockázat éppen abból adódik, hogy valóban megújulásként, reformként élik-e meg az emberek a változtatásokat vagy megszorításként, a társadalmi támogatottság megőrzése pedig azért is különösen fontos a kormány számára, mivel épp annak hiánya miatt kritizálta a Gyurcsány Ferenc reformpolitikáját.

A már zajló értelmezési küzdelemben a kormánynak arra kell törekednie, hogy világosan elmagyarázza az átalakítások értelmét a választóknak - fogalmazott az elemző. Bár az intézkedéscsomag négyötöd részben kiadáscsökkentésből áll, a kormány mégsem nevezi megszorításnak, sőt a „megszorítások politikájával” szembeállítva határozza meg saját gazdaságpolitikáját - tette hozzá Juhász. Az esetleges népszerűségvesztés megakadályozásának szándékát hangsúlyozta Gyömöre is, véleménye szerint erre utal, hogy a felelősséget terítve nem Orbán Viktor, hanem két minisztere mutatta be a gazdasági lépéseket (miközben a miniszterelnök zárt körben teszi meg ugyanezt).

A beszédekben Gyömöre szerint érzékelhető volt, hogy a kormány nem egyszerre kívánja a "csomagot" elfogadtatni, hanem évekre elhúzva, "csepegtetve" - ezzel tovább csökkentve ezzel az esetleges népszerűségvesztés veszélyét. A Fidesz csökkenő támogatottsága a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján egyértelműen kimutatható, a választópolgárokra negatívan ható esetleges intézkedések - mint a gyógyszerárak emelkedése -, pedig könnyen konzerválhatják ezt a tendenciát - hangsúlyozta az elemző.

Juhász szerint az intézkedések társadalmi és politikai következményeivel kapcsolatban a kormány továbbra is abban bízik, hogy intézkedéseinek a saját szavazótáborra kifejtett közvetlen hatása marginális lesz - elsősorban amiatt, mert a fő vesztesei azon rétegek lesznek - például a munkanélküli segélyből és tartós segélyből élők -, akik nem vagy csak elenyésző arányban szavaznak. Ha azonban a sajtóban megjelentek fognak megvalósulni, akkor a csomag ennél azonban tágabb kört érint majd negatívan - tette hozzá, példaként említve a rokkantnyugdíjazási rendszert, a közösségi közlekedésből kivont forrásokat, illetve a korai nyugdíjazás korlátozását, az oktatási kérdések pedig a Fideszen belül is konfliktusokat generálhatnak, önkormányzati politikusok és a kormány között. Szomszéd úgy látja, az, hogy 2013-tól mégsem csökken az 500 millió feletti sávban a társasági adókulcs, azt üzeni, hogy mindenkinek viselnie kell a terheket. Az egészségügy lehet az egyik nyertese kormányon belül a terveknek - tette hozzá.

Nem lesz Orbán-csomag

A kormány jól láthatóan próbált felkészülni a csomagot érő támadásokra, hiszen az intézkedéseket nem a kormányfő jelentette be, és a Széll Kálmán név is azzal magyarázható, hogy közvetlenül ne a kormányfő nevéhez kötődjön - hangsúlyozta Juhász Attila. Az elemző szerint a kormány láthatóan ügyelt arra is, hogy jól kommunikálható, népszerű lépések is bekerüljenek a csomagba (többek közt a miniszteri szabadságok csökkentése, a rezsidíjak növekedésének korlátozása, a vállalkozások támogatásának növelése, a közösségi közlekedés infrastrukturális fejlesztései, és vélhetően a devizahitelesek védelme). Szomszéd szerint a mai bejelentés szereposztásával Szomszéd szerint a kormányzati egyeztetésért felelős közigazgatási miniszter szerepe felértékelődik, a számok teljesülésért pedig Matolcsy lesz felelős.