Kínos hírt kapott az Orbán-kormány

Alig csökkentette a kétgyermekes, átlagos fizetésből élő családok adózását az Orbán-kormány - derült ki egy nemzetközi összehasonlító felméréséből. Még a régiós versenyben sem áll túl jól a magyar vezetést.
Komócsin Sándor, 2019. április 18. csütörtök, 08:41
Fotó: Getty Images

Mindössze 1,7 százalékponttal csökkentette a kétgyermekes átlagos fizetésből élő családok adóelvonását az Orbán-kormány - írja a Mfor. Az OECD friss kiadványa szerint a két gyermeket nevelő pár - melynek egyik tagja az átlagfizetésért, a másik pedig annak 67 százalékáért dolgozik - 36,2 százalékos adóelvonással számolhat. Egy gyermek nélkül egyedülálló, vagy gyermektelen pár adóékénél 8,8 százalékponttal vannak kedvezőbb adózási helyzetben.

A rendkívül alacsonynak tűnő adóék-csökkenés hátterében a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány több, ellentétes hatású intézkedése áll. Azzal, hogy a progresszív személyi jövedelemadót egykulcsosra cserélték minden dolgozó nyert, de nem egyenlő mértékben. A magasabb keresetűek 30 százalék feletti szja befizetése, az alacsony keresetűek 17 százalékos szja-ja csökkent 16 százalékra.

Ezzel párhuzamosan a kisebb bérért dolgozókat az adójóváírás eltörlése hátrányosan érintette, ezt a hatást a gyermeket nevelők esetében ellensúlyozta valamilyen mértékben az újonnan bevezetett családi adókedvezmény. E három lépés eredményezte az, hogy hosszú távon, 2011 óta mindössze 1,7 százalékponttal csökkent az adóék az átlagos és az alatti fizetésből élők családoknál.

A magyarnál nagyobb mértékben kilenc országban csökkent a teher. A legnagyobb mértékben, 5,9 százalékponttal Észtországban (36,2 százalékról 30,3 százalékra). A lengyel kormány is "nagylelkűbb" volt, hiszen 3,9 százalékponttal 31 százalékról 27,1 százalékra mérsékelte a munkabért terhelő adók és járulékok nagyságát a két gyermeket nevelő párok esetében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.18 12:27

"A magasabb keresetűek 30 százalék feletti szja befizetése, az alacsony keresetűek 17 százalékos szja-ja csökkent 16 százalékra."
-------------------
Az SZJA a ritka intézkedések egyike, ami miatt dicséret illeti az orbán-qrmányt.
1., miért kellene bárkitől 30%-ot elrabolni, + járulékok? +27% áfa.
Aki többet keres, az a több jövedelem 16%-át fizeti, vagyis többet mint aki kevesebbet keres.
A jobbágyokat tizedért sajnáltuk, mi 33,5%-ot fizetünk. + áfa.
2., A 2 gyermekesek is sokkal több kedvezményt kapnak most mint az mszp korszakban, így emiatt is lehet hallgatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.18 10:35

A magyar kormány hazug, nem kell csodálkozni semmin. Viszont gazdagodnak az elvtársak.
Kádár vs Orbán az egyik tolvaj a másik nem. Ki lehet találni ki a tolvaj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.04.18 10:14

Gondolom, az alábbi és hasonló cikkek ellensúlyozására született ez a cikk

https://index.hu/gazdasag/2018/12/29/ev_chartjai_2018_adocsokkentes/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html