Egy hónapig bírta a kormány, ám január 30-án elfogyott a türelem és mélyen belenyúlt a mézes bödönbe: a kabinet, pontosabban annak vezetője két kormányhatározattal 8,8 milliárd forintot kanyarított ki különféle projektekre a költségvetés általános tartalékából. A tartalékot (amely a költségvetésben a "kormányzati rendkívüli intézkedések" sor alatt búvik meg, az idén 100 milliárd forintban szabták meg. Az első félévben a tartalék 40 százalékát költheti el a kormány - így a januári 8,8 milliárd kissé meghaladja az időarányosan megfelelőt. A tartalék - elvileg - költségvetés tervezésekor az előre nem látható és/vagy fontos, rendkívüli kiadásokra szolgál. Valójában a száz milliárd forint egyszerűen a kormány zsebpénzeként funkcionál.

A költségvetés egy hónapja lépett hatályba, ennyi idő alatt már tíz olyan programot talált a kormány, amelyet elfelejtettek betervezni. Olyan "rendkívüli kiadásokra" kell az adófizetők pénze mint Liget Budapest projekt (2,2 milliárd forint). A Liget Budapest fedőnév a városliget részbeni lebetonozását és múzeumnegyeddé alakítását takarja - ezzel kapcsolatban összesen száz milliárd forintos kiadásokat rebesgetnek. Annyi biztos, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem pihenhet, mert a mostani 2,2 milliárdos aprópénz után csak az idei kiadásokra további 11,7 milliárdot kell előteremtenie legalábbis ez olvasható az Orbán Viktor jegyzete kormányhatározatban.

Meglepte a kormányzatot az is, hogy idén a reformáció évét ünneplik, pedig már tavaly is voltak ezzel kapcsolatban programok, így a kiadásokra a tartalékból kellet kivenni 500 millió forintot. De nem csak a reformáció ünnepének félmilliárdjáról, de Fővárosi Állatkert "Mesepark" projektjének félmilliárdjáról is megfeledkeztek a 2015-ös büdzsé tervezésekor, ám semmi aggodalom indulhat a projekt - ahogy ezt a múlt héten kormányszóvivői tájékoztatón is bejelentették.

Ugyancsak megfeledkezett a költségvetés tervezésekor a kormány az infokommunikációs kiadásairól, pontosabban a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia végrehajtásáról - így most erre a célra is ki kellett kanyarítani a tartalékból 1,4 milliárd forintot. (Jellemző a költségvetési tervezésre, hogy a 2014-2020-as stratégia idei kiadásaira potom 84 millió forintot terveztek be.)

A pénzesőből nem maradhatott ki a Szijjártó Péter vezette külügyi tárca - 200 milliót kaptak nagykövetségek fenntartására és 140 millió forintot a keleti partnerség ukrajnai projektjeire. A kormányzat kedvence sem járhat rosszul, így a versenysport támogatására most épp plusz 520 millió forintot kapott az emberi erőforrás tárca.