Király Júlia szerint egy fegyelmezett, alacsonyan eladósodott államhoz képest elegendőek lennének a magyar háztartási megtakarítások. A jelenlegi 4 százalékos megtakarítói pozíció világviszonylatban is brutális alkalmazkodást jelent, ami azonban azt is jelenti, hogy hosszú távon ez egészen biztosan nem tartható. Ilyen magas nettó megtakarítással, ilyen hitelleépítés mellett a normális életpálya menti refinanszírozás is megszűnik.

Az MNB alelnöke erről az Öngondoskodás 2011 konferencián beszélt szerdán Budapesten.

Király Júlia elmondta: a foglalkoztatási és jövedelemkilátások jelenleg nem túl rózsásak. A hitelkörnyezet feltehetően a közeljövőben is kedvezőtlen lesz. A magyar pénzügyi közvetítőrendszer a régióban az egyetlen, amelyben mind a háztartási, mind a vállalati hitelezés negatívan alakul. A bankok számára bizonytalan a környezet; a kockázatot be lehet árazni és lehet fedezni, a bizonytalanság azonban a döntések kiszámíthatóságát veszi el - mutatott rá az alelnök.

A külső környezet is bizonytalan, másodpercenként nézik a monitort, hogy ma éppen mi történik, s holnapra milyen megoldás alakul ki. "Bármi is lesz Európában, mi abban érintve vagyunk, ne legyen az az illúziónk, hogy nem meghatározóan a globális tényezőktől mozog a magyar kockázati felár, a magyar kockázati megítélés" - mondta Király Júlia, aki szerint jelen pillanatban nagyon éles helyzetben van egész Európa, 2008-cal hasonlíthatóak össze a paraméterek.