A határozat bevezetőben kiemeli, a cél az, hogy kizárólag annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van, tehát kevesebb tisztviselő legyen, de magasabb bérért.

Ennek részeként a kormány egyetért azzal, hogy a minisztériumok és a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek 2019. január 1. napjától kizárólag a feladataik ellátásához elengedhetetlenül szükséges létszámmal rendelkezzenek. A tervezhető és hosszútávon fenntartható kormányzati létszámgazdálkodás kialakításával párhuzamosan megtörténik a béremelés előkészítése is.

Így alakul a szórás

A határozat melléklete tartalmazza, hogy a tárcák között miként oszlik meg a 2600 fős elbocsátás. Íme a lista: Agrárminisztérium 252, Belügyminisztérium 401, Emberi Erőforrások Minisztériuma 342, Honvédelmi Minisztérium 53, Igazságügyi Minisztérium 181, Innovációs és Technológiai Minisztérium 517, Külgazdasági és Külügyminisztérium 364, Miniszterelnöki Kabinetiroda 10, Miniszterelnökség 162, Pénzügyminisztérium 318 fő.

A másik melléklet a tárcákhoz tartozó háttérintézményekből történő elbocsátottak létszámát tartalmazza. A 4210 fő megoszlása a következő: agrár tárca 430, emberi erőforrás 2250, innováció és technológia 290, külügy 20, Miniszterelnökség 245, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 21, pénzügy 954.

A kormány felkérte a minisztereket, hogy október 30-ig vizsgálják meg, van- e a tárcánál elegendő pénz a létszámcsökkentéshez kapcsolódó, várható egyszeri kiadások fedezetére. Amennyiben nincs, úgy a pénzügyminisztertől kell kérniük a különbözetet.

Egy másik határozatban a kormány - azonnali hatállyal - felhívta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy dolgozzon ki támogatási programot a kormányzati létszámcsökkentéssel érintett személyek vállalkozóvá válása érdekében.