Kirúgások a közszférában: megjött a kormány listája

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint összesen 6810 főt - a minisztériumok állományából 2600, míg a háttérintézményektől 4210 embert - kell elbocsátani. Az előbbi körben az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezet 517 fővel, míg az utóbbiban az emberi erőforrások miniszterének irányítása vagy felügyelete alá tartozó szerveket éri a legnagyobb érvágás 2250 fővel.
Németh Géza, 2018. október 30. kedd, 09:35
Fotó: Reuters

A határozat bevezetőben kiemeli, a cél az, hogy kizárólag annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van, tehát kevesebb tisztviselő legyen, de magasabb bérért.

Ennek részeként a kormány egyetért azzal, hogy a minisztériumok és a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek 2019. január 1. napjától kizárólag a feladataik ellátásához elengedhetetlenül szükséges létszámmal rendelkezzenek. A tervezhető és hosszútávon fenntartható kormányzati létszámgazdálkodás kialakításával párhuzamosan megtörténik a béremelés előkészítése is.

Így alakul a szórás

A határozat melléklete tartalmazza, hogy a tárcák között miként oszlik meg a 2600 fős elbocsátás. Íme a lista: Agrárminisztérium 252, Belügyminisztérium 401, Emberi Erőforrások Minisztériuma 342, Honvédelmi Minisztérium 53, Igazságügyi Minisztérium 181, Innovációs és Technológiai Minisztérium 517, Külgazdasági és Külügyminisztérium 364, Miniszterelnöki Kabinetiroda 10, Miniszterelnökség 162, Pénzügyminisztérium 318 fő.

A másik melléklet a tárcákhoz tartozó háttérintézményekből történő elbocsátottak létszámát tartalmazza. A 4210 fő megoszlása a következő: agrár tárca 430, emberi erőforrás 2250, innováció és technológia 290, külügy 20, Miniszterelnökség 245, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 21, pénzügy 954.

A kormány felkérte a minisztereket, hogy október 30-ig vizsgálják meg, van- e a tárcánál elegendő pénz a létszámcsökkentéshez kapcsolódó, várható egyszeri kiadások fedezetére. Amennyiben nincs, úgy a pénzügyminisztertől kell kérniük a különbözetet.

Egy másik határozatban a kormány - azonnali hatállyal - felhívta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy dolgozzon ki támogatási programot a kormányzati létszámcsökkentéssel érintett személyek vállalkozóvá válása érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Cucika, 2018.10.31 07:12

Biztos nem a munkavégzés alapján, hanem kapcsolatok alapján fog eldőlni, hogy ki megy ki marad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.30 12:22

"kizárólag annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van, tehát kevesebb tisztviselő legyen, de magasabb bérért."
Hírolvasó állampolgárként számomra az derül ki, hogy:
1., Többen dolgoznak az államnak, mint amennyire szükség van.
- Ez mindig így volt, és így is marad. Valószínű, hogy nem azok kerülnek lapátra, aki valóban felesleges oda, csak valakinek a valakije.
2., Azért bocsájtanak el dolgozókat, hogy a maradóknak több pénz jusson.
- Ha ez így van, akkor ez sem tetszik. Például több jut a valakinek a valakijénak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html