Kirúgásokhoz vezet a kormány terve

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) álláspontja szerint a kormány által tervezett 120 milliárd forintos megvonás a gyógyszerkasszától egyértelműen létszámleépítéshez vezet.
MTI-Eco, 2011. április 21. csütörtök, 19:19
Fotó:

Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet elnöke felháborítónak tartja, hogy a döntéshozók továbbra is kizárják a szociális partnereket az előkészítésből, s egyeztetés nélkül hoznak olyan intézkedéseket, amelyek súlyos foglalkoztatási következményekkel járnak - áll a VDSZ csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szakszervezet szerint a tervezett mértékű megvonás visszaveti az ágazat fejlődését és a beruházásokat, rontja az ágazat versenyképességét. A folyamat különösen kedvező feltételeket teremt a határon kívül adózó "multiknak", szélesre tárja előttük a kapukat, s félő, hogy akadálytalanul átveszik a magyar piacot - véli Székely Tamás.

Az elnök érthetetlennek tartja azt a lépést is, hogy a kormány a kezdeti elképzelésekkel ellentétben a jelenlegi 12-ről nem a korábban bejelentett 18-ra, hanem minden indok nélkül végül 20 százalékra emelné a gyógyszeripari különadót. A VDSZ a magyarországi gyógyszergyártás megmentése érdekében tiltakozik az eljárás ellen, mielőbbi egyeztetést követel, s a végleges megszorító csomag kialakításához azonnali szakmai segítséget ajánl.

HOZZÁSZÓLÁSOK