Kisebb lett a kamatemelési kockázat

A vártnál jóval alacsonyabb augusztusi infláció nyomán enyhült a magyarországi jegybanki kamatemelés kockázata - vélekedtek a 3,7 százalékos múlt havi éves drágulási adat pénteki közzététele után londoni felzárkózó piaci elemzők.
MTI-Eco, 2010. szeptember 10. péntek, 15:14
Fotó:

Az MTI által az adatismertetés előtt kérdezett nagy londoni befektetési és gazdaságelemző cégek szakértői 3,9-4,2 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra kiszámolt tizenkét havi augusztusi inflációra; az előrejelzési átlag 3,98 százalék volt.

Az inflációs adatsor pénteki közzététele után a Barclays Capital befektetési csoport európai felzárkózó piaci elemzői úgy vélték: "az augusztusi inflációs jelentést olvasva", és a legutóbbi monetáris tanácsi nyilatkozatok alapján az MNB "talán kissé túl héja" az inflációs kilátások megítélésében, amikor hangsúlyozza, hogy az inflációs várakozások változatlanul a 3 százalékos cél felett vannak, és az olajárakat kiemelten a felfelé ható inflációs kockázatok között emlegeti.

A Barclays Capital szakértői szerint a magyar jegybanknak mindezzel "stratégiai" céljai lehetnek: az MNB "extra óvatosságot" tanúsít, és megteremti az alapokat az inflációs kilátásokkal indokolt kamatemeléshez.

A valóságban azonban bármely esetleges kamatemelés fő motiválója a további forintgyengülés elkerülésének szükségessége lenne - vélekedtek pénteki kommentárjukban a londoni befektetési bankcsoport felzárkózó piaci elemzői.

A Barclays Capital szerint ugyanakkor "valamelyest kétséges", hogy például egy negyed százalékpontos kamatemelés - amelyre az előző monetáris tanácsi ülésen is elhangzott javaslat - önmagában hatásos lenne az árfolyam megszilárdítására. A magyar gazdaságban a hazai kereslet változatlanul "kivételesen gyengének tűnik", a növekedés erőteljesen függ a német exportágazat keresletétől, és az inflációs kockázatok viszonylag enyhék, ahogy azt a pénteki adatok is mutatják.

Kamatemelési ciklus elkezdése ilyen körülmények közepette csak még inkább rávilágítana a költségvetési és a monetáris politikát irányító hatóságok közötti "kirívó koordinációs problémákra" - mondták a Barclays Capital londoni elemzői.

A ház szerint ennek következménye inkább a bizalom további eróziója lehetne, semmint a forint stabilizálódása, "ahogy azt szokásosabb körülmények közepette tipikusan várni lehetne".

A kamatkülönbözetnek egy bizonyos pont után természetesen meglenne a hatása, de ehhez egy meglehetősen nagy "vész-kamatemelés" kellene, nem pedig olyan fokozatos szigorítás, amilyent a legutóbbi monetáris tanácsi ülésen fontolóra vettek - vélekedtek a Barclays Capital citybeli szakelemzői.

A cég továbbra is "viszonylag enyhének" ítéli a magyarországi inflációs kockázatokat, és alapeseti forgatókönyve alapján egyelőre változatlan MNB-kamattal számol. A Barclays Capital elemzői közölték: 2011 második fele előtt nem várnak magyarországi jegybanki kamatemelést.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek kommentárja szerint az augusztusi adatok ismeretében javultak a rövid távú magyar inflációs kilátások. A ház ennek alapján az eddigi 4,7 százalékról 4,4 százalékra módosította az idei év végére adott, éves összevetésű inflációs előrejelzését, ugyanakkor megerősítette azt a várakozását, hogy az inflációs ütem a jövő év egészében az MNB 3 százalékos célszintje felett marad.

A cég szakértői úgy vélik: az MNB várhatóan "enyhén héja" hangvételt tart fenn, amíg a forint nem stabilizálódik a jelenleginél erősebb szinten - például 270-275-ös sávban -, de a közeli kamatemelés kockázata az augusztusi infláció, valamint a kormány piaci kommunikációjában látszó fordulat hatására enyhült. A JP Morgan alapeseti forgatókönyve szerint az idei év végéig nem változik a magyar jegybanki kamat.

A TD Securities, az egyik vezető globális befektetési tanácsadó csoport londoni elemző részlegének szakértői pénteki kommentárjukban kiemelték, hogy jóllehet az éves infláció még mindig a célszint felett van, az idei év első nyolc hónapjában azonban az ütem már gyorsan közelített a kijelölt célhoz. A háztartások szűkös hitelellátása miatt gyenge belső keresletet és a változatlanul nehéz munkapiaci helyzetet is figyelembe véve ez a dezinflációs folyamat a jelenlegi, 5,25 százaléknál alacsonyabb kamatszintnek is kedvezne.

Az MNB-t azonban változatlanul aggasztja, hogy az esetleges monetáris lazításnak milyen hatása lenne az "idén már többször is próbára tett" forintárfolyamra. A politikai háttér, az új IMF/EU-programmal kapcsolatos bizonytalanság, valamint a lassabb európai növekedésből eredő, emelkedő külső kockázatok miatt indokolt a "nagyon óvatos hozzáállás" az MNB részéről - fejtegették a pénteki inflációs adatismertetés után a TD Securities londoni elemzői.

Mindezek alapján a ház felzárkózó piaci szakértői azt jósolták, hogy "a belátható előrejelzési távlatban" nem változik az MNB 5,25 százalékos alapkamata.

HOZZÁSZÓLÁSOK