Kisgyermeke van? Akkor kezdhet aggódni!

Az Emmi megtervezte: kiszórnák a családi napköziből az óvodásokat, jöhet több újítás, így a munkahelyi bölcsőde is, és az önkormányzatoknak kötelessége lehet a 3 évesnél kisebbek napközbeni ellátása akkor is, ha nincs a településen jelenleg bölcsőde - írta a 444.hu.
Napi.hu, 2015. október 21. szerda, 09:25
Fotó: Napi.hu

A minisztérium új tervezete szerint 2017-től a családi napközik megszűnnek, helyettük a 3 évesnél kisebbek járhatnak majd bölcsődébe:

  • mini bölcsődébe (max 7 gyerek/csoport, 2 felnőttel),
  • munkahelyi bölcsődébe (itt elég lesz 1,5 gondozó minden 7 gyerekre),
  • családi bölcsődébe (max 5 gyerek egy felnőttel, saját háznál).

A portál szerint a szaktárca indoklása érdekes, mindezt "a köznevelési intézményekben a kötelező délutáni iskolai foglalkozásokon való részvétel, valamint a kötelező óvodába járás, illetve a profiltiszta szolgáltatások létrehozásának célszerűsége teszi szükségessé".

A tervezetből az is kiderül, hogy az új szabályozás bevezetésével párhuzamosan a családi napközi jogintézményének kivezetését javasolják 2017. január elsejétől. E lépést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint többek között az indokolja, hogy az iskolákban ma már kötelező a diákok számára a délutáni iskolai foglalkozásokon való részvétel, valamint idén szeptembertől 3 éves kortól minden gyereknek óvodába kell járnia, így az óvodások és az iskolások nem is tudják igénybe venni a családi napközi szolgáltatásait.

Várhatóan több száz önkormányzatnak kell majd bölcsődét létrehoznia a következő három évben - írta a Magyar Nemzet.  Az előterjesztés szerint ugyanis a jövőben már nemcsak a tízezer fő feletti településeknek kell bölcsődei szolgáltatásról gondoskodniuk, hanem azoknak is, ahol legalább öt három éven aluli gyermek családja igényt tart az ellátásra, vagy a 0-2 évesek száma meghaladja a negyven főt. A kötelezettségnek 2018 decemberéig kell eleget tenniük az önkormányzatoknak.

Mi lesz a sok kisvállalkozással?

A családi napközik (csana) széles korcsoport számára nyújtottak szolgáltatást egészen mostanáig, jelenleg az oda járó gyermekek 63 százaléka 3 éven aluli - írta a lap. Családi napközikbe ma 5 éves korukig járhatnak a gyerekek. A KSH adatai szerint jelenleg 1137 csana működik.

Nem először szánja el magát kormányzat a családi napközikből az óvodások "rendes" intézményekbe terelésére, ezzel a csanák egy részének felszámolására. Már 2013-ban is próbálkoztak ezzel, hogy kitennék a csanákból az ovisokat, de eddig ez elmaradt.

A csanák jól működő vállalkozásként adót fizetnek, sok ezer embernek munkát adnak, és a gazdaságélénkítésben, sőt a női vállalkozók számának növekedésében is szerepet vállalnak. A legnagyobb előnyük az, hogy pont ott vannak, ahol szükség van rájuk. Ráadásul egy csana jóval olcsóbban működtethető, mint egy állami intézmény, már ha megkapják a gyerekek utáni normatívát - hívta fel a figyelmet a 444.hu.

Ráadásul a legfeljebb stagnáló gyerekszám miatt építeni csak megfontolva érdemes bármit is, mert néhány év, és üresen tátonghatnak az uniós pénzből épített óvodák.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2015.10.21 10:37

@pastorius: Mert az allam akarja a gyereked fejebe nyomni a sajat maszlagjat. Mert te mar gyereket se tudsz nevelni rendesen, azt csak az allam tud.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.10.21 10:02

nagyon károsnak tartom a mára szinte napi gyakorlatot... államnak nem szabad(na) ilyen durván beavatkoznia a gazdaságba...mint szabályzó vegyen részt (szabályozza azt, amire igény van)..és annyi
miért nem hagyja békén pl. most a családi napköziket
ha nem lesz szükség, igény rá..majd kimúlik magától, amíg meg kereslet van rá..miért ne működhetne?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html