Egy 2017 januárjában hatályba lépett rendelkezés szerint minden magyar településnek bölcsődei ellátást kell nyújtania, ha legalább öt kisgyermek szülei ezt igénylik, vagy ha több mint negyven ilyen korú gyerek él a faluban, kisvárosban. Látva, hogy a települések töredéke indított eddig ilyen fejlesztést, a kormány egy szociális tartalmú salátatörvénybe bújtatva 2020. december 31-re akarja módosítani a határidőt - írta a Népszava.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a plusz két év elég lesz az igények pontos felmérésére. Két évet lehet előre látni mindenhol: az elmúlt hónapokban született gyerekeket és a kismamákat. Szerinte a harmadik évet akkor is be fogják vállalni a települések, ha a kötelező létszám alá kerül a három év alatti kicsik száma, de utána el kell gondolkodniuk, hogy meddig nyelik le a veszteséget.

Bölcsőde ügyben az sem mellékes, hogy lesz-e elegendő szakképzett munkaerő az intézményekben. Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár sokszor hangoztatja, hogy a kisgyermeknevelők bérét az elmúlt években jelentősen megemelte a kormány.

Szűcs Viktória a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) elnöke arról számolt be, hogy egyre több kisgyermeknevelő szakembert képeznek az országban, de sokan épp az alacsony fizetések miatt gyorsan távoznak a területről.