Eszerint 2020. decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,2, naptárhatástól tisztítva 4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,9 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,9 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző évihez képest. Így 2020-ban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 0,2 százalékkal volt kisebb az előző évinél.

2020. decemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 4 százalékkal csökkent.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,9 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,3 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal csökkent.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 9,3 százalékkal kisebb lett. A forgalom volumene csökkent az iparcikk jellegű vegyes- (3,5 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,8 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (13 százalék), a bútor-, műszakicikk- (20 százalék), a használtcikk- (31 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (32 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 24 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 11,9 százalékkal kisebb lett.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 17 százalékkal csökkentek.

2020. decemberben:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1238 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 11 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Így 2020-ban az előző évhez képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 0,2 százalékkal mérséklődött.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.