2021. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,6, naptárhatástól megtisztítva 1,8 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest - közölte a hivatal.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,2 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest.

QP | Quality Placement

2021. januárban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 1,8 százalékkal csökkent.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,5 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,4 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,3 százalékkal csökkent.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 2,2 százalékkal kisebb lett. Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (9,2 százalék). A forgalom volumene csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (8,2 százalék), a bútor-, műszakicikk- (13 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (14 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (21 százalék), valamint a használtcikküzletekben (24 százalék).
  • z árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 36 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.
  • 2021-től a kiskereskedelmi forgalomba beleszámított csekély, 0,6 százalékkal részesedő, nem élelmiszer-kiskereskedelembe tartozó piaci és egyéb, nem bolti kiskereskedelem volumene - nyers adat szerint - 14 százalékkal csökkent.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,5 százalékkal kisebb lett.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 26 százalékkal csökkentek.

2021. januárban:

  • Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 948 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.