A KSH friss adatai szerint 2019. júniusban az előző évihez időszakához, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 5,2 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,1 százalékkal bővült. Az élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal emelkedett.

QP | Quality Placement

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8,7 százalékkal lett nagyobb. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (14 százalék), az iparcikk jellegű vegyes (7,8 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (7,1 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (0,9 százalék). A forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk- (-1,0 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben (-0,7 százalék).

A kiskereskedelmi forgalomból 5,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 38 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 7,4 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,8 százalékkal emelkedtek.

2019. júniusban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1025 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Így 2019. január-júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 5,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,9 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.